Учени създадоха изкуствен синапс, който работи с помощта на вода и соли и предава информация по същия начин като човешкия мозък. Разработката е на физици теоретици от Нидерландия и Южна Корея и дава първото доказателство, че система, изпол
Два часа преди старта на Деня на отворените врати в Университета по хранителни технологии студенти на трите факултета – Технологичен, Технически и Стопански, започнаха да подготвят участието си и за посрещането на многобройните гости. От ран
Френският президент Еманюел Макрон предупреди, че Европа е изправена пред възможна смърт, ако не предприеме смели действия за справяне с протекционизма на САЩ и Китай, на фона на сериозните геополитически заплахи от страна на авторитарните режими, отбеляза изданието "Политико".
Консолидираните приходи на Групата за 2023 г. нарастват със 7% на годишна база, достигайки до 2 791 млн. евро. Консолидираната коригирана EBITDAal (печалба преди лихви, данъци, амортизации и след наеми) на Групата нараства със 7% през 2023 г., достигайки до 988 млн. евро
"Вазовски машиностроителни заводи" (ВМЗ) в Сопот отчитат рекордните 828 млн. лв. нетни приходи от продажби за 2023 г., което е двойно повече спрямо предходната година. Това показват данните на дружеството. От компанията отчитат нараснало
Днес рожден ден празнува големия български учен инж. Николай Попов. Роденият през 1944 год. Инж. Попов е автор на редица иновации и технологии получили световно признание. Голяма част от научната му дейност е съсредоточена върху приложението на минерала зеолит, който се добив
Секторът на информационните технологии в България е стабилен, но в някои направления нуждата от квалифицирани специалисти остава. Добра новина за търсещите работа в сферата на високите технологии е, че в страните-членки на Европейския съюз, сред к
Университетът по хранителни технологии предлага две нови бакалавърски специалности с обучение на английски език, стартиращи през академичната 2024/2025 г. Идеята за тях дойде след успешния старт на международната магистърска програма по винарство, в която УХТ провежда обучение на студентите под егидата на Международната организация по лозата и виното – OIV, съобщи доц. Хафизе Фидан, ръководител на Международния отдел в ръководството на университета. Тя заяви, че интересът на млади хора от чужбина към други специалности също е нараснал. А многобройните срещи на преподаватели от висшето училище с ученици и представители на бизнеса са уверили ректорския екип, че е необходимо да въведе обучение на английски език и за бакалаври.