Новини

Голям български учен празнува 80 годишен юбилей

   
Голям български учен празнува 80 годишен юбилей

Днес рожден ден празнува големия български учен инж. Николай Попов.

Роденият през 1944 год. Инж. Попов е автор на редица иновации и технологии получили световно признание. Голяма част от научната му дейност е съсредоточена върху приложението на минерала зеолит, който се добива в Родопите.
През годините създава различни продукти на базата на зеолити. Създател е на почвения субстрат "Балканин", полетял в космоса през 80те. години на борда на космическата станция "МИР". Малко известен факт е, че първата космическа оранжерия е българско изобретение и инж. Попов е един от нейните създатели. Растенията в космоса се отглеждат именно на "Балканин". На борда на "МИР" се провеждат различни експерименти с отглеждане на зеленчуци и други растения в космическа среда за първи път в човешката история.
Друго голямо постижение на Николай Попов е за таблетката за защита от радиация. Разработена в началото на 90те години.

Отново на базата на зеолити и клиноптеолити е внедрен продукта "Клинодетокс". Хапчето е буквално с чудодейни свойства и чисти организма от тежки метали, радиоактивни елементи , алкохол и всякакви токсини. Патентовано е в различни страни, включително в САЩ.
Попов е автор на десетки научни трудове публикувани в чужбина. Въпреки, че е получавал многобройни предложения за работа извън страната почти цялата му кариера преминава в България. През годините е бил генерален директор и създател на НПК Минерал агро, където се се произвеждат и развиват редица продукти на базата на зеолити.
Бил е съветник към МС. Последователно е работил в БАН и Селскостопанска академия.

Пожелаваме много здраве и дълголетие!