Новини

Стотици в УХТ за Деня на отворените врати и на ученическо състезание Млади изследователи

   
Стотици в УХТ за Деня на отворените врати и на ученическо състезание Млади изследователи

Два часа преди старта на Деня на отворените врати в Университета по хранителни технологии студенти на трите факултета – Технологичен, Технически и Стопански, започнаха да подготвят участието си и за посрещането на многобройните гости. От ранни зори дворът се препълни с ученици, техните преподаватели и директори, дошли да разгледат висшето училище и да участват в най-голямото у нас ученическо състезание „Млади изследователи“.

„Повече от 70 г. УХТ обучава водещите специалисти в областта на хранително-вкусовата, туристическата, етерично¬маслената и козметичната, биотехнологичната и тютюневата индустрии. Днес ще имате възможността да се запознаете с всички специалности, за които можете да кандидатствате, с материалната база и условията, в които се провежда обучението в отделните направления и специалности, както и да се срещнете с преподаватели. Ще имате възможност да дегустирате традиционни и нови продукти, направени от нашите студенти в хода на тяхното обучение“, заяви ректорът проф. Галин Иванов в приветствието си. Той изтъкна, че университетът поддържа отлични партньорства с бизнеса, а това дава възможност обучението да е практически ориентирано и да се провежда в модерно оборудвани на европейско ниво предприятия.

Гости на университета бяха Дияна Димова и Надежда Тодева от Министерството на труда и социалната политика, инж. Илия Зюмбилев, управител на Област Пловдив, проф. Пламен Моллов, председател на Съвета на настоятелите на УХТ и бивш ректор, почетният професор на УХТ и изпълнителен директор на VP Brands International Иван Папазов, членове на настоятелството, представителите на местната власт, браншови организации и бизнеса.

В приветствието си областният управител поздрави учениците, че са обърнали своя поглед към УХТ и ги увери, че креативните, знаещи и можещи млади хора са изключително необходими за страната ни. Образованието е най-ценният актив във вашия живот, заяви инж. Зюмбилев.

След официалното откриване гости и домакини разгледаха изложените по щандовете продукти. Всички експонати бяха изработени в духа на логото на УХТ и бяха иновативни или традиционни. Истински фурор предизвикаха хапките с медузи, чипс от цвекло, кетчуп от боровинки, бонбони с амарант и черен белгийски шоколад, баклавички с боб мунг и шам фъстък, бонбони с ксилитол, подходящи за диабетици, младо пиво и кашкавал с лавандула. Посетителите разгледаха последно поколение 3D принтер, минихладилна камера и още разработки на студенти. Техни колеги съчетаха представянето на традиционни великденски козунаци с благотворителна кауза в полза на момче с детска церебрална парализа.

Най-големи вълнения за трета поредна година предизвика ученическото състезание „Млади изследователи“. Над 80 отбора от 10, 11 и 12 клас от цялата страна мериха сили. По изключение бяха допуснати и 9-класници, които направиха презентацията си на френски език. Първа награда в направление „Храни“ грабна отборът на езикова гимназия „Иван Вазов“-Пловдив, с тема „Създаване на животоподдържаща система за астронавти на Марс“. В направление „Храни-традиции и иновации“ бе отличена „Солетите-храна с богато минало“ от ППМГ „Гео Милев“-Стара Загора. В „Туризъм, хотелиерство, ресторантьорство“ класацията оглави „Трюфелът-кулинарната перла на България“ на отбора от ПГХТ „Акад. Неделчо Неделчев“-Сливен. В „Мехатронни системи“ отборът на ПГХТТ-Пловдив победи конкуренцията с „разработване на устройство за 3D принтиране на шоколадови изделия“. Разработката „Робот асистент“ на НПГ „Димитър Талев“ в гр. Гоце Делчев им донесе първо място в направление „Икономика“. Парични награди, осигурени от УХТ, получиха и класираните на второ и трето място. Тази година за първи път бизнесът също избра своите фаворити и раздаде още 13 приза.

Част от събитията в УХТ беше и Re:Bazaar, който се организира заедно с Майна Town и беше на тема „По-добрата храна“. Към тях се присъедини и отговорният бизнес в лицето на Lidl Bulgaria.