Анализи Новини

Как реагираха парламентарно представените партии за служебния кабинет Главчев

   
Как реагираха парламентарно представените партии за  служебния кабинет Главчев

Номинираният за служебен премиер Димитър Главчев представи пред президента Румен Радев и представителите на парламентарно представените сили проекта за състав на служебен кабинет.

"Стремял съм се в кабинета да попаднат експерти, да има приемственост и да е политически балансиран. Основната задача на служебното правителство ще бъде да гарантира честни избори. Това, обаче, не означава, че ще спре да работи в другите области. Европейският път на България ще бъде следван", заяви Главчев преди да прочете имената на предлаганите от него министри пред президента и представителите на парламентарните групи.

Президентът Румен Радев заяви, че след консултациите с парламентарно представените партии Димитър Главчев може да прави промени в проектосъстава до понеделник вечер. Във вторник държавният глава ще издаде укази за назначаване на кабинета "Главчев" и насрочване на избори 2 в 1 на 9 юни - за Европейски парламент и за Народно събрание.

Държавният глава изтъкна, че не се е месил по никакъв начин в проектосъстава на кабинета, предлаган от Главчев. Той допълни, че спрямо промените в конституцията, отговорност за служебния кабинет вече носи не еднолично президентът, а Народното събрание. Затова и за първи път президентът провежда консултации едновременно с всички политически сили.

"Обществото очаква час по-скоро яснота за служебното правителство и датата за изборите. Затова и провеждам консултациите в присъствието на предлагания от мен кандидат за служебен премиер Димитър Главчев, за да може да се изпълни едно от условията. А именно - Народното събрание, чрез тези консултации, да е част от процеса по съставяне на служебно правителство, за което ще трябва да носи съответно и отговорност. В този смисъл е напълно естествено да получите още на този етап информация лично от г-н Главчев, а не от медиите", заяви Румен Радев.

От консултациите отсъстват представители на БСП, които заявиха, че отказват да участват в съставянето на кабинет.

Президентът Румен Радев коментира, че заявките на опозиционност пред него не означават липса на политическа отговорност, защото всяка партия трябва да има отговорност и уважение към конституцията на Република България.

От ПП-ДБ възразиха остро срещу предложенията за министри на вътрешните работи и на електронното управление. Не одобряват и избора на Мария Павлова, заместник на изпълняващия функциите главен прокурор Борислав Сарафов, за министър на правосъдието.

"Един служебен кабинет има най-високата цел, която трябва да постигне, са безпристрастни избори, където купеният вот да бъде ограничен максимално и това е най-важното. Изборът на Калин Стоянов за нас е не само провокативно, а е обида в опита да се прикрият зависимости на този служебен кабинет. Имаме доказан купен вот на местните избори и изборът на този вътрешен министър означава за нас политическа наглост.

Господин Мундров е министърът, подменен в последния момент от Мария Габриел. Той никога не беше дискутиран в листите с кандидати.

Двамата министри, от които ще зависят независимите избори, са изцяло отговорност на ГЕРБ с голямата опасност отново да имаме отново само хартиена бюлетина и да нямаме електронно гласуване и купеният вот да е със същите мащаби, в които го видяхме на местните избори. Така че не само сме възмутени, но и взривени от това предложение", заяви Кирил Петков, съпредседател на "Продължаваме промяната".

Кирил Петков допълни, че снощи е предупредил министъра на транспорта Георги Гвоздейков, че ако стане част от служебния кабинет, ще бъде изключен от "Продължаваме промяната". След изказването си от ПП-ДБ напуснаха консултациите.

Заместник-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев заяви, че няма да коментира служебния кабинет и изрази надежда за честни избори.

"Аз няма да коментирам служебния кабинет, ще направя политически коментар, след като приключи мандатът, обичам да коментирам резултати. Имам надеждата да се проведат честни избори. Надявам се също, че след следващите избори ще се намери формулата, която да позволи с малко повече съгласие и мъдрост целият фокус да бъде върху постигнатите резултати и промяната на Републиката за добро".

От ДПС заявиха, че уважават избора на Димитър Главчев за служебен кабинет.

"Ние като партия, която винаги е защитавала институционалността, държавността, Конституцията и законите, се придържаме към приетите изменения в чл.99. С тях сме дали правото на кандидата за служебен премиер да избере състава на МС в този смисъл уважаваме избора на г-н Главчев", заяви Йордан Цонев от ДПС по време на консултациите при президента Румен Радев.

Лидерът на партия "Възраждане" Костадин Костадинов, заяви "с огорчение, че това е един добре балансиран кабинет".

"С огорчение казвам добре балансиран кабинет между ГЕРБ-ПП-ДБ и ДПС, който може би вече подготвя една втора тройна коалиция. Вече по-така строго балансирана и комбинирана след изборите, защото досега имаше неформална коалиция, станала позорно известна с позорното име сглобка".

"Това, което виждаме е един добре балансиран кабинет с представители, които добре балансират между трите управлявали доскоро и още управляващи формално партии - ГЕРБ-ПП-ДПС. Защото в него фигурират имена, които в годините назад са били публично свързвани и продължават да се свързват".

"За мен е изненада реакцията на ПП-ДБ, защото поне на пръв поглед, това, което виждаме в момента е, че те имат поне четири представители в този кабинет. И реакцията е леко лицемерна от тяхна страна", заяви Костадин Костадинов.

Според ИТН, дори и след направените промени - Конституцията е демонстрация на безсмисленост.

"Нашето мнение е, че дори и тази Консултация, след така направените в нея, е демонстрация на безсмисленост. Със нея или без нея - служебният кабинет ще е такъв, какъвто е. Логично е да има съмнения за партийно влияние в този служебен кабинет. Този кабинет наистина е на ПП и Христо Иванов, защото г-н Славчев го избрахме с техните гласове за председател на Сметната палата и те промениха Конституцията, така че да може да поеме длъжността на служебен министър-председател. Ще си го изстрадаме този период, но се надяваме Конституционният съд да се сети каква му е ролята и да вземе решение", заяви Тошко Йорданов от ИТН.