Икономика

Идея: По 50 лева ваучер за хотел или ресторант на всеки ваксиниран българин

  14.06.2021 13:34  
Идея: По 50 лева ваучер за хотел или ресторант на всеки ваксиниран българин

Всеки ваксиниран българин да получава ваучер на стойност 50 лева, които да може да използва за почивка у нас или посещение в ресторант. Това предлага Националният борд по туризъм. От организацията настояват за провеждането на кампания със стимули за ваксинация.

Националният борд по туризъм настоява държавата да засили рекламната кампания и да въведе стимули за ваксинация в страната. Ниският процент на сложени дози у нас пречи на туризма и на привличането на чуждестранни туристи, заяви д-р Полина Карастоянова, изпълнителен директор на НБТ.

Тя посочва, че основните пазари за българското Черноморие като Великобритания, Германия и Русия пускат своите граждани да почиват в страни с висок процент на ваксинация и че това е една от причините към момента да нямаме туристи от тези страни.

В допълнение техните здравни власти следят и процента на ваксиниран персонал в туристическите дестинации, посочват от НБТ.

Затова от браншовата организация настояват Министерството на здравеопазването да организира мощна национална маркетингова и рекламна кампания в подкрепа на ваксинацията, която да въведе стимули, каквито вече има в някои страни.

 
Според НБТ, ако се въведат 50-левовите ваучери за ваксинирани, ще бъде подпомогнат пряко туристическият сектор, който пострада най-много от световната пандемия.

От организацията дават за пример практики от САЩ, чиято цел е да мотивират скептично настроените хора.

Щатът Охайо например всяка седмица отпуска по жребий награда от 1 милион долара - в лотарията участват гражданите, които вече са имунизирани. Преди няколко дни град Ню Орлиънс предизвика сензация, когато обяви, че за всяка инжекция с ваксина ще се полагат по половин килограм лангусти безплатно, посочват от туристическия борд.

И продължават с изброяването на оригинални хрумвания:

"В някои провинции на Индия бижутери подаряват на ваксинираните златна халка за носа, в Русия и Сърбия раздават ваучери за покупка на стоки. В Трансилвания в Румъния ваксинират в замъка на Дракула и издават сертификати за безсмъртие."

От НБТ са категорични, че намаляването на разпространението на вируса, което регистрираме в последните седмици, се дължи по-скоро на времето, отколкото на нашите действия и че опасността не е преминала и никой не може да ни гарантира, че вирусът не може да се върне.

"Единственият начин, за който към момента има сигурни данни, че намалява разпространението на вируса и смъртността, е ваксинацията. Всеки може да го види в показателите на страните, които успяха да ваксинират голяма част от населението си. България за съжаление и по този показател сме последни в Европейския съюз", заявяват още от организацията.


Анкета

Ваксинирахте ли се вече срещу COVID-19?


Резултати
Видео
Ето как да обелите сварените яйца за секунди
 13.06.2021 19:31      
Видео
Навигационна система за обувки
 12.06.2021 20:03