Свят

Рим става на 2774 г., ще предават празненствата на видео стрийминг

  21.04.2021 10:20  
Рим става на 2774 г., ще предават празненствата на видео стрийминг
  google

На 21 април Вечният град празнува римската Коледа и става на 2774 г. Според легендата, разказана от Марк Теренций Варон, Рим е основан от Ромул на 21 април през 753 г.пр.Хр.

Варон стига до тази дата на базата на изчисления на приятеля му астролог Луций Таруций. От тази дата започва и цялата хронология на Древния Рим – Ab Urbe Condita, или “от основаването на града”.

Раждането на Рим се празнува за пръв път по времето на император Клавдий през 47 г.сл.Хр. След края на Римската империя умира и празникът. Той се възобновява чак през Възраждането в края на XVIII в. През фашизма Мусолини провъзгласява с указ рождения ден на Рим за официален празник с наименованието „Коледа на Рим – Празник на труда”. През 1946 г. указът е анулиран, а в новата републиканска история на Италия за празник на труда се смята 1 май. В същото време 21 април става само римска Коледа.

Както и миналата година, и сега празненствата ще бъдат само чрез стрийминг заради епидемиологичната обстановка.

Римската Коледа започва с традиционното полагане на лавров венец от кмета Вирджиния Раджи на Олтара на Родината на площад „Венеция”. Ще бъде отслужена и служба от кардинал Анджело де Донатис в базиликата „Ара Чели”. Раджи ще представи и специален медал в чест на 2774-ия рожден ден, дело на Държавния полиграфически институт.

Фасадата на Палацо Сенаторио на площада на Капитолийския хълм ще бъде осветена от видео изображения, представящи различни епохи от историята на Рим, творби на изкуството, снимки на паметници. Много музеи и галерии предвиждат и публикуването на видеокадри и виртуални визити на страниците си във фейсбук. Вечерта Римската историческа група ще представи в социалните си канали възстановката на запалването на свещения огън – това ще бъде направено от членовете й, облечени в исторически костюми. Документални филми, научни конференции за основаването на Рим се предвижда да бъдат представени по каналите в социалните мрежи на Дома на киното, на Театъра и на Операта на Рим.


Анкета

Какво очаквате от служебното правителство?


Резултати
Видео
Нов дрон DJI с уникална камера за $ 1000
 20.04.2021 19:48      
Видео
Дейвид Бекъм с най-мощното Maserati Levante
 15.04.2021 20:19