Новини

Дете на депутат простреля друго дете на частно парти в Арбанаси

   
Дете на депутат простреля друго дете на частно парти в Арбанаси

Дете е простреляло друго дете по време на тържество в Арбанаси. По информация на bTV бизнесмен е празнувал рожден ден във великотърновското село. Гостите му са били от общината, присъствали са и депутати.

Сред гостите са били и съпругата на народния представител Явор Божанков и двете им деца.

Именно едно от децата на Божанков - по-големият му син, който е на 11 години, е простреляло другото дете в крака. То е откарано в болница, без опасност за живота. От МВР потвърдиха пред bTV за случая. Образувано е досъдебно производство. Затова не могат да изнасят повече подробности.

Неофициално, инцидентът е станал между 13:30 и 14:00 часа на частно парти в Арбанаси. Детето на Божанков е произвело изстрела с боен пистолет. 

"Моля за разбиране в този момент. Засега зная само, че на рожден ден в село Арабанси, на който присъстват децата ми с майка им, децата намират оръжие, което мислят за играчка. Но не е. Оръжието е на собственика на къщата. Големият ми син е в шок. Лелята на сина ми, която е годинка по-голяма от него, е вече добре - ранена е в пръста на крачето. Можело е да се случи и най-лошото. Благодарим на Господ, че не е. Не отговарям на телефона на вашите обаждания, защото в този момент отивам при децата и искам да бъда до тях", коментира в профила си във Фейсбук Явор Божанков.

Под ръководството на Районна прокуратура във Велико Търново се провежда разследване по досъдебно производство след постъпило съобщение за инцидента с простреляното дете.

От прокуратурата посочват, че използваното оръжие е револвер „Смит енд Уесън" 357 магнум, който е законно притежаван, но е бил оставен без надзор от собственика му. 12-годишното дете е уцелено в дясното ходило дете.

В хода на досъдебното производство се изследват всички възможни версии, като се провеждат действия по разследването в условията на неотложност - изземване на оръжието, търсене на микроследи, оглед на местопроизшествието, разпити на свидетели. Предстои назначаването на експертизи и извършването на други процесуално-следствени действия.

Разследването по делото продължава под наблюдението на Районна прокуратура-Велико Търново, като въпросът за привличане към наказателна отговорност на дадено лице ще се реши в зависимост от характера на събраните доказателства.

Явор Божанков е български юрист, народен представител и председател на Асоциацията на рециклиращата индустрия в България.

Роден е на 11 февруари 1990 г. в Горна Оряховица. Юрист, завършил ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. Юрисконсулт в дружество, в което е съдружник с баща си.

Депутат е в 44-ото Народно събрание от ПГ „БСП за България“, член на Комисията по правни въпроси и Комисията по околната среда и водите. 

Независим народен представител е в 48-ото Народно събрание. Водач е на МИР Габрово на парламентарни избори на 2 април 2023 г. от листата на ПП-ДБ. В 49-ия парламент е депутат от ПП-ДБ. Съосновател и член е на сдружение „С вяра в доброто“. Женен, има двама синове.