Икономика

Заради тавана на надценката на хляба търговци и производители поискаха вето от президента

   
Заради тавана на надценката на хляба търговци и производители поискаха вето от президента
  google

"Предизборна заигравка с хляба" – така от Сдружението за модерна търговия обясниха решението на Народното събрание да сложи таван от 15% на надценката на хляба. Решението за налагане таван на надценката за хляба беше прието в последните работни дни на Народното събрание, заедно с удължаване срока на нулевото ДДС. Търговци и производители поискаха президентът да наложи вето на решението, защото ги поставя в неизгодна позиция, а най-потърпевш ще се окаже крайният потребител.

Таванът на ставката е за три от най-продаваните видове хляб в страната – бял, "Добруджа" и типов. Търговци и производители реагираха остро, тъй като не е бил направен предварителен икономически анализ и разчет на предложението. Според тях ще бъде много трудно да се отчете административната работата при продуктите с ограничена надценка.

Димитър Бакалов: "Как ще отделиш разходите в горивото, на тока, на газта при печене, като печеш примерно днеска 1000 хляба. Едните са с данък, другите без данък, без печалба, едните с по-малка, другите с по-висока. После в колата като се товарят, разходът как ще го разделиш на колко хляба. Това просто е една много голяма бумащина, една голяма разправия, която ще води до отделно счетоводство вътре във всяка фирма."

Проблем, според производители, ще има и при отразяването на печалбата в годишните данъчни декларации, цената на хляба ще остане същата.

- Държавата да го субсидира производството на хляб.

- Контролът е слаб.

От Сдружението за модерна търговия настояват президентът Румен Радев да наложи вето на решението и то да бъде преразгледано.

Доника Ризова, Сдружение за модерна търговия: "Да пипаш хляба предизборно през Закона за хазарта. Буквално с предложения, писани на коляно и без да се позоваваш на данни нито на Статистическия институт, нито някакви предварителни разчети и оценки на въздействието е вредно."

От Сдружението припомнят, че редица други европейски страни са се опитали да приложат тази мярка, но Европейската комисия реагира изключително остро срещу подобни регулации, а мярката само по себе си не дава резултати.