Свят

Белгия с мощна финансова инжекция в областта на военното производство

   
Белгия с мощна финансова инжекция в областта на военното производство

Белгия е отпуснала 1,8 млрд. EUR за стимулиране на своята военна промишленост и научните изследвания във военните технологии, каза министърът на отбраната на страната Людивин Дедондер, говорейки на форума за военна индустрия ЕС-Украйна.

„Белгия за първи път отдели бюджет от 1,8 млрд. EUR за стимулиране на изследванията и производството в сектора на отбраната и сигурността. Целта е този сектор да увеличи научните изследвания, компетентността на персонала и да рестартира индустриалното производство“, каза тя.

Дедондер подчерта, че многобройните инвестиции в отбранителния сектор и разработването на нови военни технологии „не само ще повишат отбранителните способности на Белгия и ЕС“, но също така ще създадат нови работни места и ще стимулират белгийската икономика.

Тя призова за максимално ускоряване на въвеждането на нови технологии в разработването на нови видове оръжия, за да „осигури сигурността на Европа“, като наблегна на използването на някои белгийски системи по време на бойни операции в Украйна, по-специално подводни дронове.