Спорт

Лондон: Темза е опасна за спортистите! Париж: В Сена ще плуват олимпийци!

   
Лондон: Темза е опасна за спортистите! Париж: В Сена ще плуват олимпийци!

Регатата "Оксфорд - Кеймбридж" не е какво да е състезание. То е тoлкова натъпкано с традиции, легенди и силни емоции, че си съперничи по авторитет с другите най-големи спортни надпревари по света. Британците също обожават битката между лодките на двата световноизвестни университета и я нареждат по зрелищност до английската Висша лига по футбол, турнирa от големия шлем "Уимбълдън" и конните надбягвания "Роял Аскът".

Всяка година милиони мъже, жени и деца насочват вниманието си към бясната надпревара между двете лодки, чийто старт е даден през далечната 1829 г. А традицията повелява победителите да награбят своя кормчия и да го изхвърлят през борда, за да им върви по вода и през следващата година. Тази година обаче организаторите предупредиха участниците в регатата да забравят за ритуала, ако не искат да рискуват здравето на рулевия. Темза се оказва опасна за здравето, че дори и за живота на хората, които волно или неволно попаднат във водите й. Изследванията на реката показват повишени нива на Ешерихия коли. Освен че е един от основните причинители на цистит и колпит при жените, бактерията предизвиква още хеморагичен колит, перитонит, бактериален простатит – все неприятни състояния, от които най-леката е една обикновена диария. В редки случаи може да се стигне до отравяне на кръвта, което е животозастрашаващо състояние.

Гребци на прочутата регата “Оксфорт - Кеймбридж”.
Гребци на прочутата регата “Оксфорт - Кеймбридж”. 

С двe думи – с тази бактерия шега не бива и точно заради това организаторите на легендарната регата "Оксфорд - Кеймбридж" решават да се презастраховат, издавайки куп предписания за участниците във водното състезание. Членовете на двата екипажа са предупредени да покрият с водоустойчиви лепенки порязвания, ожулвания, мехури и въобще всякакъв вид открити рани, за да избегнат опасността от инфекции. Друга точка от плана за безопасност предвижда гребците да бъдат изкъпани с питейна вода, след като приключат състезанието. И най-важното предупреждение: "Никакво скачане и къпане в реката, колкото и да са силни позитивните емоции".

"Това е национален позор. Всички сме отговорни за лошото състояние на Темза и се надявам нашето състезание да привлече вниманието на обществото и институциите", заявява Шон Боудън, който е треньор на отбора на Оксфорд от 1997 г. Апелът му очевидно не е глас в пустиня, тъй като и други спортисти и федерации призовават властите да вземат мерки. И получават бърз отговор, че такива вече са предприети. Лондонската управа напомни, че вече са били инвестирани над 5 милиарда паунда за подобряването на градската канализация. Защото наличието на Ешерихия коли във водите на Темза означава само едно – част от фекалиите на многомилионния град продължават да се изливат в реката.

Всъщност до средата на XIX век Темза прилича повече на блато, в което гордите жители на британската столица изхвърлят нощните си гърнета. След това започва изграждане на система от колектори с обща дължина от над 850 километра, която извежда отпадните води в морето. Днес се строят специални резервоари и пречиствателни станции, които обаче не успяват да смогнат при обилни валежи и покачване на подпочвените води. Тези дни властите обещаха да инвестират нови 10 милиарда в нови тръби, резервоари и модерни технологии, които да изчистят реката до 2030 г.

И докато британците правят планове за едно далеч по-екологично чисто бъдеще, французите се разбързаха да намалят до минимум нивата на Ешерихия коли във водите на Сена. Голямата им мечта е на предстоящата това лято олимпиада част от състезанията да се проведат именно в реката, която минава през френската столица. До не чак толкова отдавна къпането в Сена също представляваше сериозна опасност за здравето, но местните власти се заемат с амбициозната задача да не допускат изливането на фекалии в гордата река. А спечелването на домакинство за олимпийските игри е добър повод усилията да бъдат удвоени.

От няколко години градските власти наливат колосални суми в изграждането на гигантски резервоар южно от столицата, който да помогне на вече съществуващата модерна канализация. Хранилището е с капацитет от 50 000 кубични метра вода, което се равнява на около 20 олимпийски басейна. Идеята e съоръжението да бъде използвано при проливни дъждове, които натоварват канализационната система и създават опасност от изливане на фекалиите в реката. "Непосредствено преди олимпиадата ще отида да се топна в Сена. Дори що поплувам малко", обеща кметицата на Париж Ан Идалго. Думите са точно повторение на обещанието, което тогавашният кмет на френската столица Жак Ширак дава през 1988 г. в опит да насърчи изчистването на реката. Оттогава до днес французите губят тази битка, а днес ситуацията изглежда е на кантар. В навечерието на летните игри няколко екологични организации предупредиха, че водите на Сена продължават да са твърде мръсни, за да приемат плувния маратон и състезанията от триатлона, каквито са сегашните планове. Въпреки това надеждите са, че водата ще се избистри достатъчно в следващите седмици особено след пускането в експлоатация на вече споменатия гигантски резервоар за отходни води. Домакините ще трябва да се примолят и на природата, защото проливни дъждове преди началото на игрите ще натоварят канализационната система и ще застрашат сериозно добрите им намерения да впечатлят останалия свят.