Икономика

Българите са най-предпочитаните работници в сектор туризъм

   
Българите са най-предпочитаните работници в сектор туризъм
  bTV

Министърът на туризма Евтим Милошев обсъди с представителите на туристическия бизнес проблемите и предизвикателствата в сектора, пред които са изправени в навечерието на летния туристически сезон. Един от най-горещо застъпените и обсъждани въпроси беше този с липсата на персонал, квалифицирани кадри и визите за чуждестранни работници от трети страни.

Бяха споделени редица неразрешими към момента казуси, свързани със спънките пред получаването на визи и затруднения достъп на потенциалните работници от трети страни, обичайно пристигащи от далечни дестинации като Киргизстан, Непал, Индия.

Паралелно с дискусията в залата се очакваше гласуването на народните представители в парламента на два ключови параграфа от Закона за изменение и допълнение на Закона за чужденците в Република България, с което да се намери решение и да се отключи възможността за работодателите сезонните работници от трети страни да подпомогнат успешното протичане на предстоящия летен туристически сезон.

Малко след края на срещата на министър Милошев в "Слънчев бряг" очакваната законова промяна бе гласувана от народните представители. С приемането ѝ ще бъде удължен престоят на сезонните работници от трети страни от 90 на 180 дни последователно в рамките на всеки 12 месеца от първоначалната регистрация.

При изтичане на визата работниците ще могат да я удължават, без да се налага да напускат територията на България, за да кандидатстват отново. Така те ще могат да останат при същия работодател или да го сменят за срока на действие на новия си трудов договор.

Минути преди Народното събрание да гласува промяната, министър Милошев коментира пред представителите на туристическия бизнес.

"Ако се случи, това ще бъде един невероятен знак и символ, че сме гражданско общество. И аз ще съм най-щастливият човек за този пробив в системата. Но вие би трябвало да сте по-щастливи от мен, въпреки че сме наясно, че това няма да реши всичките проблеми. Тези промени не са панацея, но страшно много ще облекчат работата на чуждестранните работници и техните работодатели и вярвам, че ще е дълбоко мотивиращо", каза Евтим Милошев.