Икономика

След Венеция и Чинкуе Тере въвежда такса за туристи

   
След Венеция и Чинкуе Тере въвежда такса за туристи

След като от 25 април Венеция въвде такса за еднодневни туристи, сега и Чинкуе Тере е напът да последва примера. Чинкуе Тере е един от най-красивите и известни региони на Италия, а туристите не пропускат да се разходят по крайбрежието и да се насладят на панорамните гледки. Таксата, която трябва да платят туристите ще е 15 евро.

Ограниченията, които ще се въведат ще са за 26, 27, 28 април и 1 май, когато милиони италианци ще бъдат на почивка заедно с чуждестранните туристи. Засега не е ясно дали ще има такива мерки и за уикенда на 4 и 5 май.

Полицията, както и служителите на парка ще следят за спазването на правилата между 9 и 14 ч. Донатела Бианки, ръководител на управата на националния парк, коментира пред Telegraph, че се опитват да овладеят притока от хора по пътеките, за да опазим околната среда в района, както и безопасността на посетителите.

Италия от доста време има проблем с прекалено многото туристи. Освен еднодневната такса във Венеция, Флореция ограничи броя на Airbnb имотите за споделени нощувки. Говори се, че се предвижда да се въведе и такса за посетителите на езерото Комо.

На този фон, не само известните пътеки, но и други зони в района на Чинкуе Тере имат нужда от реставрация, изискваща огромни парични средства. Успешен пример в това отношение е Via dell'Amore, известна като "алеята на влюбените”. Проектът е на стойност 25 милиона.

Три милиона туристи посещават Чинкуе Тере през годината, а пренаселеността в пиковите часове крие риск от проблеми с безопасността. Затова целта на популярния район не е туристите да се отдръпнат напълно, а да се помогне за съхранението на уникалната природа по красивата брегова линия.