Анализи Новини

Вотът 2 в 1 в Северна Македония решава ще пропадне ли съвсем връзката София - Скопие

   
Вотът 2 в 1 в Северна Македония решава ще пропадне ли съвсем връзката София - Скопие

Пендаровски понесе удар от кандидатката на ВМРО-ДПМНЕ. Балотаж ще реши вота за президент в Северна Македония, а изборите 2 в 1 на 8 май ще са решаващи за отношенията с България и ЕС. С над 176 хил. гласа разлика кандидатката на ВМРО-ДПМНЕ Горана Силяновска-Давкова поведе в надпреварата и нанесе удар по досегашния президент Стево Пендаровски от СДСМ. При преброени 100% от гласовете Силяновска събра 40,08% от подкрепата на избирателите, докато резултатът на Пендаровски беше двойно по-малък - 19,93%. Избирателната активност в страната достигна почти 50%.

“Не очаквах такава голяма разлика”, заяви Силяновска след края на изборния ден и посочи, че “резултатът е вдъхновяващ”. Пред поддръжници Силяновска каза, че е горда с хората, а за Пендаровски коментира: “Идва вторият кръг на изборите и ще се отнеса с уважение към този, с когото се надпреварвам”.

“Резултатите не са такива, каквито очаквахме”, коменитира пък Пендаровски, като призова македонците да гласуват на втори тур. Той увери, че остава на принципа за “демократична европейска държава”. Към тази реторика се включи и председателят на СДСМ Димитър Ковачевски, който заяви, че партията “никога няма да се откаже от европейското бъдеще”. Според него резултатът е “тежък удар” по пътя към ЕС, но “е ясно, че хората ни наказаха за някои грешки, ние го приемаме”. Трети на изборите е досегашният външен министър Буяр Османи, който събра 13,36%.

Анализатори смятат, че резултатът от президентските и парламентарните избори на 8 май в Северна Македония ще определи и отношението на страната към България и членството ѝ в ЕС.

Експерти твърдят, че ако Силяновска спечели, то отношенията на София и Скопие допълнително ще се влошат. Тя е открит противник на вписването на българското малцинство в конституцията, като често го нарича “български диктат”, отрича договора за добросъседство със страната ни, настроена е и срещу Преспанското споразумение.

Предизборната кампания на Силяновска беше пренаситена с антибългаризъм, като партията, която стои зад нея, допълнително засилва този наратив. Пендаровски също си е служил с антибългарска риторика, но тя бледнее в сравнение с тази на Силяновска. Кандидатът на СДСМ, за разлика от опонентката си, подкрепя конституционните промени и е по-европейски ориентиран.