Новини

Вътрешният министър Калин Стоянов: Ако някоя партия си мисли, че чрез МВР ще спечели изборите, жестоко се заблуждава

   
Вътрешният министър Калин Стоянов: Ако някоя партия си мисли, че чрез МВР ще спечели изборите, жестоко се заблуждава

"Няма как да работим за когото и да е било. Ако някой си мисли, която и да е политическа партия, че чрез МВР може да спечели изборите, жестоко се е заблудила". Това заяви в "Още от деня" по БНТ вътрешният министър Калин Стоянов.

Той посочи, че МВР няма отношение към организацията на изборите, а към охраната на изборните секции, машините, изборните книжа и да се бори с купения вот. На въпрос защо ГЕРБ и ДПС стоят неотлъчно зад него, Стоянов коментира:

"От няколко месеца има много мощна атака срещу МВР и в частност мен. Може би това е от факта, че всички тези хора разбраха, че аз не съм човек, на когото могат да вдигнат телефона и да кажат: "Този - там, на това място". По отношение на тези, които застанаха зад мен - може би са видели това, което направихме по отношение на Шенген, може би виждат това, което се опитваме да решим проблема с пътния травматизъм, може би виждат това, което правя за служителите на МВР и приоритетите и целите пред министерството".

Стоянов определи ситуацията с Живко Коцев като тежка репутационна щета за МВР. След проявата на информация, че настоящият главен секретар на МВР е участвал в трафик на мигранти, е извършена проверка.

"Няма нищо подобно. Ако някъде има такава информация и тя е проверена, е следвало да се предаде на съответната прокуратура", коментира Стоянов.

Министърът отново разказа, че предшественикът му Бойко Рашков го е запознал с обвиняемите за контрабанда Стефан и Марин Димитрови:

"Това бяха хора, които често бяха там при него. Когато виждаш едни хора, които са при вътрешен министър и вицепремиер, е нормално да ги приемаш като негови близки, с които има някакъв контакт. Към онзи момент не съм виждал нищо нередно".

Към онзи момент Стоянов не имал информация, че двамата може да са замесени в престъпление. Министърът не се притеснява, че ще появят снимки с негово участие. Министърът не смята, че службите се използват за политическа бухалка и посочи, че не е знаел за разработката на разследването в "Митници".

"Една такава разработка е стартирала доста време назад. Колегите от ДАНС и прокуратурата са взели решението и са преценили момента, към който са се пристъпи към реализация. Да не внушаваме, че това е направено с цел".