Анализи

Меглена Плугчиева: Утре ще има решение за външния министър

   
Меглена Плугчиева: Утре ще има решение за външния министър

Ситуацията относно поста на външния министър е неприятна и недобра. Надявам се бързо да се намери добро решение. Управлението на държавата не е холивудски филм. Утре ще има съответното решение чрез указите на президента. Това заяви в предаването "Денят започва с Георги Любенов" съветникът на премиера Димитър Главчев - Меглена Плугчиева.

По думите ѝ в момента страната ни не стои добре в Европа и това трябва да се прекрати час по-скоро.

"Предложени ми бяха министерски постове, които съм отказала. Димитър Главчев е поставен в изключително трудна ситуация и има нужда от хора, които имат управленски, политически и дипломатически опит", допълни Меглена Плугчиева.

Според нея има изключително добри кариерни дипломати.

"Става дума за служебно правителство, в което ще бъдат включени повече експерти, а не политически оцветени. Аз съм била три пъти посланик на Германия, Швейцария и Лихтенщайн и в Черна гора, но винаги съм била политическа квота на Външно министерство. Спазвам принципите, човек като мен не е редно да поеме поста на външен министър в служебно правителство", каза още Меглена Плугчиева.

"Има натрупани сериозни проблеми в отделните сектори, на които служебното правителство трябва да търси решение. Заради непрекъснати промени по плана за възстановяване и неприети все още закони второто плащане по плана за възстановяване е под въпрос. Закъсняват директните плащания към земеделците, бомба е заложена и с украинските помощи за земеделието", каза тя. 

"Има сериозна опасност за постъпването в бюджета на второто плащане по плана в размер на над 1 млрд. Лв. Това плащане е под въпрос - заявяват го от еврокомисията", коментира Плугчиева. Официално България заложи в бюджет 2024 и трето плащане, като очакваше второто плащане да е факт най-късно до пролетта, но то така и не дойде до провалилата се ротация на кабинета.

Според Плугчиева това са реални проблеми, натрупани по министерствата, с които министрите се борят и не става дума за ревизия. "Разбрах, че така наречената украинска помощ за земеделските производители изобщо не е заложена в бюджега. Това са стотици милиони", разказа Плугчиева. За липса на заложени целеви средства за помощите се знае от края на миналата година, макар че на хартия размера на помощта бе значително увеличен. "Закъсняват и директните плащания към земеделските производители заради закъсняло подаване на стратегическия план за замеделие. Той е трябвало да бъде внесен септември, подаден е декември", коментира още Плугчиева. Според нея след това закъснение сроковете за изплащане на директните плащания няма как да бъдат спазени.

"България стои изключително зле навън. Виждах се с познати посланици колеги, казват ми - ние ви знаем, вие само избори правите. Стоим несериозно, неотговорно, губим влияние и позиция", коментира още Плугчиева. Тя оцени като неособено добри резултатите от изминалите 9 месеца управление и призова хората да гласуват активно.