Икономика

Рибарски: Видно е, че България губи от договора с Боташ

   
Рибарски: Видно е, че България губи от договора с Боташ

"Булгаргаз" носи отговорност за неизгодния договор с "Боташ". Това заяви пред БНТ депутатът от ПП-ДБ Радослав Рибарски.

Това е един 13-годишен договор, от който се вижда, че България губи. Тя не използва капацитетите, които са договорени. Договорени са изключително големи капацитети, повече от физически възможното, което можем да разтоварим в турски води, заяви Рибарски.

"Предоговарянията започнаха и министър Румен Радев започна разговори за предоговаряне с турската страна. Основата е, че този договор е изключително изгоден за турската страна. От почти 1, 8 млрд. куб. м, от които фактически можем да доставим около 1,3 млрд. 2023 г. се вижда, че доставяме кораб и половина. А 1,3 млрд. се равняват на около 14 кораба", каза Радослав Рибарски.

Депутатът подчерта, че "Булгаргаз" има оперативна самостоятелност.

"В енергийна комисия сме изслушвали Деница Златева, аз лично съм я питал кога възнамеряват да обявят търгове, защото втечненият газ се търгува по дългосрочни договори. Тогава отговорът беше, че те планират няколко търга на тримесечие, шестмесечие и в началото на 2023 г. те планираха да обявят 10-годишен търг за доставка на втечнен газ. Това не се случва. "Булгаргаз" и Деница Златева трябва да обяснят", допълни Рибарски.