Новини Свят

Камарата на представителите гласува 61 млрд. долара помощи за Украйна

   
Камарата на представителите гласува 61 млрд. долара помощи за Украйна

Камарата на представителите на САЩ гласува преди минути пакета от помощи за Украйна в размер на 61 млрд. долара. Вотът беше отлаган от републиканците в продължение на месеци, като някои от тях възразяваха срещу изпращането на пари в чужбина вместо на границата между САЩ и Мексико.

Украйна, която силно разчита на западни оръжия, отчаяно се нуждае от помощта, докато се бори срещу руската инвазия. Сега законопроектът трябва да бъде одобрен в Сената, вероятно във вторник. Отделно гласуване ще бъде проведено и за пакет от помощи за Израел. Камарата на представителите в Конгреса одобри преди малко и пакет от американска военна помощ от 8 млрд. долара за Индо-тихоокеанския регион, в това число за Тайван. 

Беше прие и законопроект, който принуждава популярната младежка социална мрежа TikTok да се отдели от китайската си компания майка ByteDance или да бъде забранена в САЩ, където има около 170 милиона потребители. Украинският президент Володимир Зеленски благодари на САЩ 

"Благодарен съм на Камарата (на представителите), на двете партии и лично на председателя Майк Джонсън за решението, което запазва правилния ход на историята“, написа Зеленски в социалната платформа "Х". 

Той допълва, че демокрацията и свободата винаги ще имат значение в света и никога няма да се провалят, докато Америка помага за защитата им. Зеленски изразява надежда ,че гласуваните от Камарата на представителите законопроекти ще бъдат подкрепени и в Сената. "Благодаря ти, Америка!", написа украинският президент. 

"Приветствам вота в Камарата на представителите, с който бе одобрена изключително необходимата и ключова помощ от 60 млрд. долара за Украйна", написа в "Туитър" и председателят на Европейския съвет Шарл Мишел. "Това изпраща ясен сигнал до Кремъл - тези, които вярват в свободата и хартата на ООН, ще продължат да подкрепят Украйна и нейният народ", казва още Мишел.