Новини

Шествие в София в подкрепа на легалната употребата на канабис

   
Шествие в София в подкрепа на легалната употребата на канабис

Шествие в подкрепа на легалната употребата на канабис се проведе в София. То е организирано от групи, подкрепящи медицинската употреба на марихуана у нас и свободното отглеждане на коноп.

С транспаранти, които напомнят, че канабисът лекува и призиви за тестване и на политиците, групата се опита да блокира района на "Орлов мост" в София. До това не се стигна, защото организаторите не са имали разрешение, стана ясно от изказванията. 

Хора се аргументираха, че парите, които сега отиват за тестовете за наркотици, може да отиват за превенция и лечение на зависимости. Бизнесът нямало да губи много от невъзможните изисквания за отглеждане на индустриален коноп, а декриминализацията намалява предпоставките за корупция. 

В призивите си хората припомнят, че наскоро Германия е либерализирала правилата. Там обаче само пълнолетните може да носят до 25 грама канабис за собствена консумация и да съхраняват до 50 грама у дома. Остава забранената за консумация на канабис от непълнолетни. Освен това е забранено пушенето на 100 метра от детски градини, училища, детски и спортни площадки.

Законите у нас разрешават отглеждането на индустриален коноп, но ограничават преработката. През април депутатите отхвърлиха предложението у нас да се и преработва индустриален коноп. Агенция „Митници“ пък обяви, че въвеждането на концентрационна граница, под която конопът няма да бъде квалифициран като наркотично вещество, на практика е скрита легализация на марихуаната. 

За лицата и сега има строги наказания за притежание на наркотици и в Закона за движение по пътищата, и в Наказателния кодекс.