Шоу

Лоша новина за времето през почивните дни

   
Лоша новина за времето през почивните дни

В следващите дни над страната ще преминат два средиземноморски циклона със солидно количество пролетни валежи от дъжд. Температурите ще се задържат в стойности, близки до нормалните за тази част на годината.

В петък валежите ще започнат следобед в югозападната част на страната с по-съществени количества в планините, където във високия пояс ще превали сняг. Възможна е оскъдна гръмотевична активност.

Вятърът ще има слаби до умерени студени пориви от изток. След като температурите призори се приближиха до нулата, следобед ще се движат между 13 и 18 градуса.

Петъчните облаци и валежи са в периферията на циклон с център над Гърция, който ще продължи движението си на изток. При южните ни съседи, особено в Централна Гърция, времето ще е откровено опасно, с проливни валежи и гръмотевични процеси и риск от наводнения. За броени часове ще се акумулират около 100 литра на квадратен метър.

В събота у нас ще вали най-вече в южните и източните райони. По Черноморието дъждовете ще са временно интензивни.

Следобед и вечерта на запад ще се оформят гръмотевични облаци с краткотраен валеж. Вятърът ще е студен от север, дневните температури – между 12 и 17-18 градуса. По-хладно ще остане в Източна България.

В неделя температурите ще са с градус по-високи, но ще остане мрачно и облачно.

С преминаването на още един циклон се очакват интензивни валежи с гръмотевична активност по студения фронт в централните и източните райони. Ще има риск от пролетни бури с градушки.

Според Анастасия Стойчева, синоптик от НИМХ през следващите дни не се наблюдават необичайно високи температури.

„Очаква ни доста динамично време с чести валежи. В отделни дни те ще бъдат значителни по количество:, добави тя.

По думите и се очаква повишение на стойностите в понеделник и сряда.