Новини

НС реши: Депутатите ще почиват по време на предизборната кампания

   
НС реши: Депутатите ще почиват по време на предизборната кампания

Депутатите ударно промениха своя правилник с решение да бъдат във ваканция 10 дни след изборите и да не работят през следващите месец и половина. Предложението на ГЕРБ-СДС е противоположно на приетите промени в Конституцията депутатите да не се разпускат изобщо.

„Знаете защо въведохме непрекъсваемост, заради злоупотребите на служебните правителства, те надхвърлиха правомощията си. Служебното правителство знае, че във всеки момент може да бъде свикано, за да спре някоя непремерена стъпка“, каза Радомир Чолаков от ГЕРБ-СДС.

От опозицията разкритикуваха приетите промени.

„Първо срамната сглобка променят Конституцията, сега с правилник суспендират Конституцията“, каза Борислав Гуцанов от БСП.

От ПП-ДБ и ДПС изобщо не взеха думата.

„Вижте ти колко са хитри от ПП-ДБ. Седят и кротуват и никой не излиза да поеме гневa на опозицията. Защото направиха белята и се крият зад вашия гръб. Сглобката продължава да съществува, тя беше порочно зачената и роди порочни деца“, каза Гроздан Караджов от „Има такъв народ“.

В края на дебата вносителите обобщиха идеите си така:

„Бих внесъл предложение още от утре да излезем във ваканция, защото иначе ще се овъргаляме в кал“, обясни Радомир Чолаков от ГЕРБ-СДС.

Накрая предложението беше прието и парламентът няма да работи от 27 април до встъпването в длъжност на новия 50-и парламент. С приетите промени в правилника от днес Народното събрание ще остане „действащо“ и ще може да свиква извънредни заседания при нужда. Въпросите към министрите ще се задават само писмено.