Икономика

Асансьорните фирми вдигат месечните си такси за техническа поддръжка

   
Асансьорните фирми вдигат месечните си такси за техническа поддръжка
  google

Асансьорните фирми вдигат месечните си такси за техническа поддръжка. Това сигнализират домоуправители от различни градове в страната, информира bTV.
 
Таксите се вдигат средно с 10%. Според етажността това увеличение може да е по-голямо.
 
„Преди два дни, когато ми се обадихте да ми кажете, че се покачват таксите за сервиз на асансьори – това го научих от вас. Ние сме браншова организация, в която членуват десетки фирми за сервиз и монтаж на асансьори, но в България има над 600 фирми, които имат право да извършват тази дейност“, коментира Николай Маринков, председател на Българската асансьорна асоциация.
 
„Важно е хората да знаят, че цените за поддръжка на асансьори са ужасно ниски въпреки сериозната конкуренция. Най-голямата фирма има пазарен дял около 5%. Пазарът е изключително сегментиран. Хората не искат да плащат по принцип – не искат да плащат за сервиза, за асансьора, за ремонтите“, допълни той.
 
„Преди време таксите бяха 5 лева на месец за поддръжката на един асансьор. Трябва хората да знаят, че е нужно двама техници да посещават асансьорите, най-вече в панелните блокове, един път на 10 дни и да изпълнят около две страници от наредбата за асансьорите, които им вменяват какво да проверят, което е около един час работа“, посочи Маринков.
 
„По-старите асансьори трябва да се посещават три пъти на месец. Новите асансьори – един път на месец. Таксата за старите асансьори трябва да е много по-висока, но е значително по-ниска от тази на новите асансьори. Старите асансьори са в толкова окаяно състояние, че на хората би им струвало десетки хиляди левове, за да ги преведат във вида, в който са изглеждали преди 50 години“, категоричен бе той.