Свят

Иран превзе израелски кораб

   
Иран превзе израелски кораб
  google

Напрежението между Иран и Израел продължава да ескалира. Ислямската революционна гвардия плени товарен кораб в Ормузкия проток, собственост на израелски милиардер.

Според Държавната осведомителна агенция ИРНА, Революционната гвардия е поела контрола над контейнеровоза „Ариес”. Предполага се, че командоси от Специалното подразделение „Сепах” на военноморските сили на иранския Корпус на стражите ислямски революции (КСИР) са слезли на борда от хеликоптер. 

Корабът е бил в Ормузкия проток в близост до Оманския залив, недалеч от бреговете на Иран. Засега не е ясно каква е съдбата на екипажа. Според сайтове, които следят морската търговия, „Ариес” е собственост на базиран в Лондон консорциум, притежаван от милиардера Еял Офер. От неговата компания не коментираха новината. 

„Иран е най-големият държавен спонсор на тероризъм в света. Техните мрежи не просто заплашват хората в Израел, Газа, Ливан и Сирия - иранският режим разпалва войната в Украйна и на други места по света. Те ще носят отговорността за всяка допълнителна ескалация на положението", каза говорителят на израелската армия Даниел Хагари.

Израел предупреди Техеран, че ще понесе последствия при каквато и да е ескалация, а американският президент Джо Байдън отправи кратко и ясно предупреждение към ислямската република - "Недейте!".

Редица европейски авиолинии - Луфтханза, австрийските и нидерландските Ка Ел Ем прекратиха полетите в иранското въздушно пространство, а Германия и Австрия призоваха гражданите си да напуснат Иран.