Анализи

Австрийците на опашка за снимка с Христо Стоичков

   
Австрийците на опашка за снимка с Христо Стоичков

След като направи на салата федералния канцер на Австрия Карл Нехамер, Христо Стоичков трябваше да изтърпи желанието на сънародниците му да се снимат с него.

По случайност вечерята на българската група в Брюксел, в която бяха освен Камата легенди като Мария Гроздева, Любомир Ганев, Йордан Йовчев, Антоанета Стефанова и Гергина Скерлатова, бе точно в заведението, където се бяха събрали и евродепутатите от Австрия. Няколко от тях веднага се нахвърлиха да поздравят Камата. Първи го надушиха италианците, след това дойдоха английски туристи, общо взето цяла вечер, като Стоичков така и не успя да загледа добре мача от Шампионската лига “Пари Сен Жермен” - “Барселона”, завършил 3:2 за каталунците.

“Не знам кои са хората, които не ни искат – изригна Стоичков по време на конференцията в Европарламента, организирана от Андрей Слабаков. - Знам, че когато се каже името Трифон Иванов, всички в Австрия знаят кой е. Аз винаги ще си защитавам държавата.

Не сме втора или трета ръка!

Да се научи австрийският вътрешен министър къде е България и какво е дала на света. Искаме да се чувстваме равнопоставени в голямото европейско семейство. В Дунава вода няма. Ако в Австрия го играят по вода, аз го играя на суша. Не може моят народ да страда заради един човек. Няма как да ни пренебрегнеш. Трябва да сте сурови към тези, които не ни искат”, допълни той и посочи колко мното приятели има в Австрия и как им вкара 2 гола преди години.

В залата веднага се чуха идеи да се върне длъжността главен преговарящ и на нея да бъде назначен Стоичков, който май единствен може да доведе нещата докрай. “След като не ни искат - да ни заобикалят.

Нито един автомобил или камион с австрийска регистрация да не минава през България и точка. Спомняте си Румъния какво направи с нидерландските лалета - айде всички в Дунав. Ще се оправим без австрийски стоки и фирми”, избесня Стоичков.

Това бе последната сесия на Европарламента в Брюксел и бяха налични всички депутати. До края на мандата им остава само едно заседание в Страсбург, след което се разпускат до след изборите на 9 юни.

Легендата на гръцкия футбол Тео Загоракис светкавично напусна пленарната зала, въпреки че имаше гласуване, след като Петър Витанов го викна, за да се види с Камата. Загоракис е независим евродепутат, след като бе избран в листата на ЕНП през 2014 г. като член на “Нова демокрация”. През януари 2020 г. обаче комитетът за професионален спорт реши да прати във втора лига неговия любим ПАОК и “Ксанти” и в знак на протест той напусна партията, но остана в Европарламента.

Камата имаше лична среща и с бившия председател на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер и комисаря по бюджет и финанси Йоханес Хан.

Друга изненада очакваше Стоичков и в залата за коктейла, който даде в негова чест Андрей Слабаков. Един от първите гости, които очакваха появата на Камата, бе Карлес Пучдемон, ръководителят на сепаратистите в Каталуня. След като спечели всички съдебни дела, и той бе върнат като евродепутат.

Стоичков навремето  пострада заради него,

защото даде подкрепа за отделянето от Испания. В отговор на това властите в Мадрид поискаха да му се отнеме титлата “почетен консул на България в Барселона”.

На срещата с Камата се изсипаха всички български евродепутати, както и един куп чужденци. Дори един англичанин бе научил фразата “кво става, майна” от своя шеф, за да го поздрави.

С екип на “Барселона”, Теодор, синът на Елена Йончева, показа футболните си умения пред Христо Стоичков.
С екип на “Барселона”, Теодор, синът на Елена Йончева, показа футболните си умения пред Христо Стоичков. 

Интереса обаче обра синът на евродепутата от левицата Елена Йончева - Теодор, който разцъка със Стоичков и като му направи пас с петичка го отказа. Малкият тренирал в школата на “Андерлехт”, както и още няколко спорта. Той бе с екип на “Барселона”, но с номер 5.

“Започна се, някои ще имаме козирка, някои няма да имат. Всичко върви по план, радвам се, че хората си вършат работата, уникални момчета, уникална група. Казаха, че тук до месец - месец и нещо всичко ще е разчистено и ще се прави това, което е по план. Има много неща, които трябва да се довършат. Тръгнали са, почти целият стадион вече няма бетон, остана само централната трибуна, но е добре. Носталгия голяма. Чимът отива в Залата на славата, естествено.

Знам първия ден, когато съм влязъл в съблекалнята, първите ми стъпки през тунела, там, където съм стоял толкова много години и мачове. Носталгията е голяма, но тя отмина. Последният мач, когато играхме, тогава може би беше за последно. Дано оттук нататък всичко е по план. До месец и нещо казаха, че всичко ще е разчистено и оттам нататък може би след година и половина ще имаме едно съоръжение, на което ще се радват хиляди хора”, заяви Стоичков за реконструкцията на “Българска армия”. Той бе на стадиона точно преди да пристигне в Брюксел.

“Аз съм играл с баща му. Бил ми е състезател, само му желая да си удържи на думата. Нищо повече”, лаконичен бе Стоичков относно новия президент на БФС Георги Иванов-Гонзо.