Новини

Калин Стоянов: Василев ме питаше за Хасково, имаше човек за МВР

   
Калин Стоянов: Василев ме питаше за Хасково, имаше човек за МВР

Служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов заяви в новосъздадената временна парламентарна комисия за разследване на корупционните практики в Агенция „Митници“ и евентуалната роля на Асен Василев в тях, че в Министерството на вътрешните работи има пропускателен режим и може да се направи справка кой, кога и по какъв повод е влизал там, както и че познава Стефан и Марин Димитрови от бившият вътрешен министър Бойко Рашков, предаде БГНЕС.

Стоянов подчерта, че ако е бил толкова близък с тях, колкото се твърди, може би е щял да бъде на някоя от снимките, които бяха разпространени в публичното пространство.

Служебният вътрешен министър съобщи, че Стефчо Банков, който е брат на арестуваната шефка на Агенция „Митници“ Петя Банкова, работи в МВР в звеното за подпомагане на министъра. Той посочи, че Банков е бил директор на „Вътрешна сигурност“, но е освободен от Рашков заради уронване на престижа на МВР, като три или четири пъти е възстановяван от съда.

Стоянов съобщи, че още от самото начало, когато е бил назначен на поста, Василев го е попитал какво ще се случи в Хасково и ще има ли промени, като му е казал, че има човек, на когото може да разчита – Недан Хаджиев, както и че бившият финансов министър го е попитал защо не го назначава в ОДМВР – Хасково.
Попитан от Тошко Йорданов от ИТН, може ли това да е налагало финансови рестрикции към МВР от страна на Василев, той отговори: „Чух такъв коментар, че някои от нещата ще се бавят в МВР.“

Стоянов потвърди, че само за ОДМВР – Хасково е получавал предложение от Асен Василев.

Стоянов е сигурен, че кои са хората, които са били в дома на Бойко Рашков, ще се установи. На т.нар. вечеринки, по думите му, е обсъждано как да бъде дискредитиран.

„Конкретно се е казвало – ти ще станеш министър, ти зам.-министър, но за целта Калин трябва да го няма“, разказа той.

Константин Бачийски от ПП-ДБ попита служебния вътрешен министър откога познава Стефан и Марин Димитрови. Стоянов поясни, че е заел поста на директор на ГДБОП по предложение на Бойко Рашков с негова заповед от 31 май 2021 г. „След този период не мога да ви кажа конкретна дата кога съм се запознал с тях. Понякога и два пъти на ден съм ходил в министерството“, каза той и уточни:

„Аз влизам в МВР, качвам се на етажа, има едно диванче, на което може да изчака всеки гост докато министърът го приеме. Аз отивам и го виждам този човек, няма някакъв повод. Нямало е конкретни разговори, те се виждаха с много хора.“

Стоянов отговори, че по онова време не му е било известно, че те имат съпричастност към контрабандни канали.