Икономика

Европарламентът прие предложението на Андрей Новаков камионите да се обработват за 60 секунди на границите

   
Европарламентът прие предложението на Андрей Новаков камионите да се обработват за 60 секунди на границите

Европейската комисия да предложи незабавни и обвързващи законодателни мерки за създаване на стандарт за целия ЕС от средно една минута за обработка на тежкотоварни превозни средства на граничните пунктове в ЕС. Това се казва в приетата днес от Европейския парламент резолюция по петицията на българския евродепутат от ЕНП / ГЕРБ Андрей Новаков за преодоляване на задръстванията от камиони по европейските граници.

Резолюцията идва като мярка за премахване на километричните опашки по границите след многократни призиви и инициативи за намиране на трайно решение на проблема и осигуряване на достойни условия за труд на шофьорите.

През септември 2022 г. Новаков обяви, че ще се бори за общоевропейски норматив от средно 1 минута за обработка на тежкотоварни автомобили на вътрешноевропейските граници и стартира подписка, за да представи идеята в Европейския парламент. Събирането на подписите отне половин година и бе проведено на територията на цялата страна. През февруари 2023 г. Новаков внесе в Европейския парламент 44 247 подписа с искане за дебат и позиция за решение на проблема. Документът беше разгледан в Комисията по петиции през ноември, а три месеца по-късно идеята беше включена в резолюция за гласуване от Европейския парламент.

С нея Европейският парламент настоява също държавите членки да допускат камиони до по-малки гранични пунктове по време на ремонт на основните артерии. По този начин ще бъде избегнат наболял проблем, при който шофьорите изпадат в зависимост от произволни действия на отделните държави.

Специално внимание се обръща и на липсата на достатъчно професионални шофьори, като се очаква Европейската комисия и страните членки на ЕС да предложат конкретни мерки за стимулиране на интереса сред младите и за насърчаване на партньорствата между професионалните училища и транспортните компании.