Новини

Препращат на Инспектората на ВСС искането за проверка за евентуален натиск над Живко Коцев

   
Препращат на Инспектората на ВСС искането за проверка за евентуален натиск над Живко Коцев

Висшият прокурорски съвет реши да препрати на Инспектората на Висшия съдебен съвет писмото на бившия правосъден министър Атанас Славов, в което се настоява да бъде проверено дали висши прокурори са оказвали натиск над вече бившия главен секретар на МВР Живко Коцев да подаде оставка.

Според кадровиците, те нямат правомощия да проверяват дали, както твърди самият Коцев, на 3 април временно изпълняващият функциите главен прокурор Борислав Сарафов и градският прокурор на София Илияна Кирилова са го принудили да подаде оставка, за да не бъде задържан и обвинен във връзка с аферата в Митниците.

Ден преди да напусне правосъдното министерство,  същият ден, в който експремиерът Николай Денков сезира ад хок прокурора Даниела Талева за оказан натиск над Коцев да подаде оставка от и.д. главния прокурор Борислав Сарафов, Славов поиска ВПС да прецени има ли данни за дисциплинарни нарушения от висши прокурори.

За натиск от Борислав Сарафов, градския прокурор на София Илиана Кирилова и нейния заместник Христо Кръстев говори Живко Коцев  в доклад до Денков. В него се твърди, че на 3 април  те го натискали да подаде оставката си, за да не бъде задържан и обвинен по аферата в Митниците.

Членът на Колегията Огнян Дамянов коментира, че сезирането на Висшия прокурорски съвет от Славов много напомня на събитията от миналата година, довели до отстраняването на бившия главен прокурор Иван Гешев.

"Виждам едно déjà vu на самосезиране и сезиране от органи. Имаше подобно миналата годината та в рамките на 1 и същи ден главният секретар на МВР сезира министър-председателя, същият министър-председател сезира собствения си министър на правосъдието, който е компетентен орган, след като извърши проверка, да инициира дисциплинарни производства по тези магистрати".

И Дамянов, и други от кадровиците намесиха в коментарите си и вчерашната смяна на кабинета "Денков" с кабинета "Главчев":

"Очевидно е, че е бързано, защото ще има нов министър и трябва да има някаква активност, съответно, след това да бъдат посочени и виновници за бездействие - традиционно – ВСС. То е ясно - обичайните виновници".

Без дебат и единодушно, членовете на ВПС освободиха временно от поста й едната заместничка на Борислав Сарафов - Мария Павлова, която вчера се закле като служебен правосъден министър.