Новини

Сигналът за натиска върху Живко Коцев вече е при специалния прокурор

   
Сигналът за натиска върху Живко Коцев вече е при специалния прокурор

Сигналът на бившия премиер Николай Денков за оказан натиск от и.д. главния прокурор Борислав Сарафов върху главния секретар на МВР Живко Коцев вече е при специалния прокурор за разследване на Обвинител №1 и неговите заместници Даниела Талева.

В писмото на Денков от вчера са посочени факти и обстоятелства, станали му известни при изпълнение на служебните му задължения на премиер, и които пораждат основателни съмнения за евентуално извършване на престъпление от и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов. 

В сигнала се излагат твърдения, че на 3 април спрямо Живко Коцев от страна на и.ф. главен прокурор е оказан психологически натиск да подаде оставка от заеманата от него длъжност като главен секретар на МВР, с участие на административния ръководител на Софийска градска прокуратура и в присъствието на нейния заместник и на председателя на Комисията за противодействие на корупцията. 

Към писмото е приложено и заверено копие от документ, подписан от Живко Коцев, адресиран до бившия премиер, в който също се твърди за оказване на психологически натиск за подаване на оставка. В тази връзка Николай Денков очаква от "ад хок прокурора" Даниела Талева да провери:

1. Проведена ли е среща между и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов, административния ръководител на СГП прокурор Илияна Кирилова и в присъствието на нейния заместник Христо Кръстев, както и на председателя на Комисията за противодействие на корупцията Антон Славчев и главния секретар на МВР Живко Коцев на 03.04.2024?

2. В случай че такава среща действително се е състояла, каква е била целта ѝ и защо представителите на всички тези институции съвместно провеждат срещи с главния секретар на МВР? В изпълнение на кое тяхно законово правомощие и въз основа на кое правно основание? Съгласно последните изменения на Конституцията на Република България и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов е единствено административен ръководител на ВКП, което поставя и въпроса защо и в какво качество той лично е присъствал на тази среща?

3. Защо в деня на срещата е извършено претърсване на дома на Живко Коцев и има ли връзка между гореописаната среща и действията по претърсване на дома на г-н Коцев? 

4. Кой е организирал и координирал представителите на всички тези институции за участие в тази среща и замесени ли са трети лица, в това число и политици, които са установили контакт с тези лица, за да организират срещата?

5. Имало ли е среща между Калин Стоянов и Живко Коцев вечерта на 03.04.2024? Откъде Калин Стоянов е знаел, че Живко Коцев ще подаде оставка и кой е изготвил попълнено с личните данни на  Коцев заявление за оставка преди тази среща?

6. Оказвани ли са натиск и/или принуда върху Коцев от горепосочените длъжностни лица и ако да - с каква цел? Има ли трети лица, вкл. политици, които са изисквали от тези лица тези действия?

Пред БНР заместник-градският прокурор на София Христо Кръстев потвърди, че такъв формат среща е имало, но отказа да коментира съдържанието ѝ. Каза обаче, че ако бъде потърсен, ще го направи пред прокурор. 

Председателят на Антикорупционната комисия Антон Славчев отрече в негово присъствие Живко Коцев да е бил заплашван с обвинение и арест да подаде оставка. Отказа обаче да каже бил ли е на визираната от Денков - по твърдения на Коцев, среща.