Новини

Предал – приел. Денков призова Главчев да осигури честен вот 2 в 1

   
Предал – приел. Денков призова Главчев да осигури честен вот 2 в 1

В сградата на Министерския съвет се проведе церемонията по предаването на властта от Николай Денков в ръцете на служебния кабинет с премиер Димитър Главчев.

"Предаваме властта на новия МС с пожелания за успех, с пожелание да свършат работа, която да е в полза на България. Нашето правителство направи всичко възможно да работи по управленската програма и по този начин да ви осигурим плавен преход за следващия период“, посочи Денков.

Той заяви, че една от най-трудните задачи на служебния кабинет е да осигури честни избори, които да спечелят доверието на гражданите. Трудна е, защото в момента няма доверие.

"Надявам се с вашите действия да върнете това доверие. Единият от индикаторите за това е дали ще има машини на гласуването. Ако няма машини, делът на невалидните бюлетини е толкова голям, че хвърля сянка върху изборните резултати. Надявам се, че ще организирате този процес. Вторият индикатор е делът на невалидните бюлетини да бъде нисък, за да не се оспорват резултатите", каза Денков и призова Народното събрание да не се изкушава да променя Изборния кодекс през следващите два месеца.

"Трябва да бъдем гарант за стабилност, не можем да допуснем страната ни да бъде въвлечена в конституционна криза, не може държавността да не бъде опазена и да бъде заложник на партийни амбиции и желания", посочи на свой ред Димитър Главчев. Той обеща, че няма да се поддава на провокации, няма да влиза в дребнотемие, няма да позволи да бъда въвлечен в предизборни страсти, както и в лични амбиции. Пред Денков Главчев подчерта, че гласува доверие на хората, които е избрал да бъдат служебни министри.  

"Поемаме отговорност да водим страната по нейния европейски път на развитие. Поемаме отговорност да пазим суверенитета на държавата, да работим за благоденствието на българските граждани и да изпълним нашата задача като служебен кабинет - организирането на честни избори", заяви Главчев. 

Припомняме ви, че на извънредно заседание на Народното събрание тази сутрин членовете на служебния Министерски съвет, назначени от президента Румен Радев, с премиер Димитър Главчев, положиха клетва пред депутатите, съгласно последните промени в Конституцията, в присъствието на държавния глава Румен Радев и на вицепрезидента Илияна Йотова. Сутринта президентът подписа указа за назначаване на служебно правителство с една единствена промяна в състава, тази на външния министър -  поста заема Стефан Димитров, вместо първоначално номинираният Ивайло Ценов.