Новини

Министър Тагарев връчи награди на медици от Военна болница

   
Министър Тагарев връчи награди на медици от Военна болница
  БНТ

Министърът на отбраната в оставка Тодор Тагарев връчи награди на медици, работещи във Военномедицинска академия. Тържеството беше по случай Световния ден на здравето – 7 април.

Вие имате честта да работите в една от най-престижните институции в България, да осигурявате военнослужещите в тяхната ежедневна дейност на територията на страната и в чужбина. Оказвате помощ и на гражданите в страната, като по този начин издигате престижа на тази институция, заяви Тодор Тагарев.

Той връчи награди за дългогодишна дейност в областта на военномедицинското дело, за продължителна служба в структурите на подчинение на министъра на отбраната, за високи постижения в работата на военнослужещи и цивилни, допринесли за популяризиране на дейността и издигане на престижа на здравните органи от Министерството на отбраната в страната и в чужбина.

Със сувенир на Министерството на отбраната "Лъв" беше наградена главната медицинска сестра на лечебното заведение Светослава Цекова.

Тагарев връчи 8-милиметрова карабина "Манлихер" – сувенирна, на проф. Николай Петров, началник на Катедрата по анестезиология и интензивно лечение. С пистолет "Збройовка" беше награден полк. Николай Трифонов, началник на Военна болница – Плевен. Д-р Елисавета Георгиева, лекар специализант в Центъра по трансфузионна хематология към ВМА, беше наградена с бинокъл.

Генерал-майор Венцислав Мутафчийски, началник на ВМА, поздрави работещите в болницата. Когато се трудим, тогава показваме истинското лице на българския лекар, трябваше да дойдат толкова тежки времена – на ковид пандемия, за да покажат, че лекарите не са мафията с бялата престилка, а са хора, които наистина отдават живота си за здравето на своите пациенти, каза той.

Сегашното мото на Световната здравна организация по повод 7 април – "Моето здраве, мое право", е наше мото отпреди години, когато заявихме, че искаме да осигурим еднакво по качество медицинско обслужване на всеки наш военнослужещ, независимо къде в страната се намира, допълни ген. Мутафчийски.

По думите му заради това са направени капиталовложения и в другите военни болници в страната. Това са само сгради и ако ги нямаше вашите невероятни усилия, които полагате, нищо нямаше да се получи, добави той и благодари на медиците за положените усилия в годините. Ген.-майор Мутафчийски награди с плакети и грамоти медици, работещи в болницата.

Гостите на тържеството бяха поздравени с фолклорни танци от децата, посещаващи столичната детска градина "Бърборино", която по време на ковид пандемията е приемала децата на медиците, работещи в болницата.