Новини

Николай Денков: Господин Борисов играеше втора роля в дискусиите за ротацията

   
Николай Денков: Господин Борисов играеше втора роля в дискусиите за ротацията

ГЕРБ и ръководството на ГЕРБ под силното влияние на господин Пеевски се отдръпна от посоката на сформиране на правителството. Това заяви премиерът в оставка акад. Николай Денков пред БНТ.

По думите му трябва да има честни предсрочни парламентарни избори, както и хората да излязат да гласуват. Денков няма амбицията да кандидатства за евродепутат.

Той добави, че ДПС трябва да си даде сметка, че докато има такъв съпредседател като Делян Пеевски, това хвърля сянка върху тях. ГЕРБ трябва да си дадат сметка, че Пеевски хвърля сянка и върху тях, изтъкна премиерът в оставка. Денков смята, че всеки ден е било трудно да се работи с ГЕРБ по време на живота на ротацията.

"Няма какво да правим с господин Пеевски на една маса, той нрава си не мени", отсече премиерът в оставка.

Денков обясни, че е било право лично на земеделския министър Кирил Вътев и на образователния министър проф. Галин Цоков да решат да са част от служебния кабинет на Димитър Главчев или не. Различна ситуацията била с транспортния министър Георги Гвоздейков, който решил, че иска да си довърши работата за медицинските хеликоптери и в служебното правителство.

Денков е бил оптимист, че ще се осъществи ротацията в правителството така, както е планирана. Това, което станало ясно е, че преговорният екип на ГЕРБ-СДС не помагал за осъществяването на самата ротация. Изборът пред Борисов е много прост - или европейския път на развитие с Мария Габриел, или връщането към мутренските времена с Делян Пеевски, коментира Николай Денков.

"Не е опит за пришиване на Пеевски към Борисов. Господин Борисов така да се каже играеше втора роля в дискусиите за ротацията", изтъкна Денков.

Той добави, че ще се върне в парламента, след като бъде гласувано служебното правителство на Димитър Главчев.

Николай Денков увери още, че финансовата система на държавата е стабилна, а президентът Румен Радев и кандидатът за служебен премиер Димитър Главчев нямало основание да искат да се прави ревизия на финансовата политика на Асен Василев.