Новини

Живко Коцев оттегля оставката си, бил натискан от Калин Стоянов и прокурор

   
Живко Коцев оттегля оставката си, бил натискан от Калин Стоянов и прокурор

Живко Коцев е подал молбата си за напускане под натиск както от страна на министъра на вътрешните работи, така и от страна на високопоставени лица в прокуратурата. Това обяви премиерът Николай Денков след среща с подалия оставка главен секретар на МВР Живко Коцев. Самият той обяви, че оттегля оставката си. Срещу мен стои огромна армия, която желае да ме дискредитира като личност и професионалист, мен и моите близки. От сряда насам не се спират спекулациите и внушенията спрямо моята личност. Очаквам в следващите дни кампанията да се разгърне в още по-голям спектър. Очаквам всичко, заяви самият Коцев след разговора си с акад. Денков. Коцев обясни, че е бил подложен на огромен морален и психологически натиск. Първоначалната му реакция била на огромна обида и болка. 

Днес забелязах, че моята оставка бе използвана като аргумент за оставането на Калин Стоянов на поста министър на вътрешните работи. Това ме задължава да се върна и да работя, да си изпълнявам служебните задължения, заяви още Живко Коцев. Тук не става въпрос само за мен, а за цялата държава, за всички граждани, на които трябва да се осигури спокойствие и ред, каза още той.

Денков е разговарял и с президента Румен Радев и се разбрали, че процедурата по уволнението на Живко Коцев няма да бъде придвижена. Оказа се, че той също е имал разговор с г-н Коцев. Президентът знае и той е съгласен, че при тези обстоятелства това не е редно, каза Денков.

Коцев отказа да назове от кой прокурор го е натискал. Обясни, че на 3 април бях поканен на образувано наказателно производство. Явих се в КПКОНПИ, в прокуратурата, а на по-късен етап бяха извършени действия в дома ми и в служебното ми помещение. Това, което се твърди за колосални парични средства не отговаря на истината, каза още Коцев. 

Денков пък обясни, че Живко Коцев трябвало  да бъде внимателен какво говори в тази ситуация. Премиерът в оставка припомни, че е снел доверието си от Калин Стоянов, а не го е уволнил, защото това ставало с решение на парламента.