Икономика

Парламентът разшири общинските проекти, финансирани с пари от държавния бюджет

   
Парламентът разшири общинските проекти, финансирани с пари от държавния бюджет

Парламентът одобри с пълно мнозинство корекциите в проектите на общините, които се финансират от държавния бюджет. Промените се предлагат от Министерския съвет въз основа на предложения от кметовете, внесени до 31 март във финансовото министерство. В ресорната комисия вчера от там посочиха, че вече са получени проекти за над 1,6 млрд. лева, като за тази година искането за финансиране е за 1,248 млрд. лева. 67 са допълнителните проекти, а има и 1065 промени в такива, които са в списъка, съобщи вчера  зам. финансовият министър в оставка Георги Клисурски.

Днес депутатите прекъснаха работата си заради консултациите при президента Румен Радев, свързани с обявяването на състава на служебното правителство на Димитър Главчев. Затова и работата по отпускането на пари за общините продължава в извънредно работно време на депутатите.  Шефът на бюджетната комисия в парламента Йордан Цонев обясни, че всички искания на кметовете са изпълнени и са влезли в настоящите предложения.  Той посочи, че проектната готовност на кметовете била на добро ниво, тъй като проектите в приложението са над 2000 на обща стойност над 2 млрд. лева. 

Между двете четения ако все още имало нови обекти или промени, кметовете до второ четене трябва да ги внесят в МФ, а депутатите да ги припознаят и предложат, обясни процеса Цонев. 

Коста Стоянов от "Възраждане" посочи, че стойността на всички проектни предложения за 2024 година със актуализацията се увеличава с 428 млн. лева и става 3,752 млрд. лева. Общата стойност на всички проектни предложения за периода до 2026 година се увеличавала с 904 млн. лева на 5,098 млрд. лева., каза Стоянов. 

Мартин Димитров от ПП-ДБ посочи, че има нужда от редовни отчети как напредват проектите, за да може да бъде следян напредъка, тъй като сега режимът за кметовете и общините е състезателен и това прави някой общини по-успешни от други. Засега такива отчети се правели само в края на годината. Актуализацията беше приета единодушно от всички парламентарни групи. 


Анкета

Зависи ли как ще гласувате от предизборната кампания на кандидатите?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14