Новини

Главчев: Не виждам кой би ме убедил да променя състава на служебния кабинет

   
Главчев: Не виждам кой би ме убедил да променя състава на служебния кабинет

Номинираният за служебен премиер Димитър Главчев коментира на излизане от президентството, че към момента не вижда кой би го убедил да прави промени в предложения от него състав на кабинет.

Президентът Румен Радев заяви, че ще издаде укази за назначаването на служебното правителство и насрочване на избори 2 в 1 във вторник, така че до понеделник вечер Главчев има право да сменя предлаганите от него министри.

"Има прозорец за разговори, но аз съм взел своето решение и не виждам кой би ме убедил да направя промени", изтъкна Главчев.

Той отказа да коментира острата реакция на ПП-ДБ срещу предлаганите от него министри на вътрешните работи, на правосъдието и на електронното управление.

Призна, обаче, че най-много се е двоумил дали да остави на поста министъра на вътрешните работи Калин Стоянов. Вчерашната оставка на главния секретар на МВР Живко Коцев, обаче, е помогнала за решението му.

"Компромис не съм допускал с никого. Най-трудното ми решение, най-много се двоумях, беше с Калин Стоянов, но вчера оставката на професионалното ръководство в лицето на главния секретар, абсолютно наклони окончателно везните в негова полза. Представете си какво щеше да стане, ако и професионалното ръководство е в оставка и сменим и политическото в лицето на министъра - не мога да поема такъв риск", заяви той.

Димитър Главчев изтъкна, че най-важната задача на служебното правителство е да организира честни избори и увери, че ще се придържа изключително към конституцията и действащото законодателство.

За четиримата министри от действащия кабинет, които продължават и в служебния, Главчев заяви, че това е израз на приемственост.

"С всички съм провел разговори, изслушал съм какви са им опасенията. Кирил Вътев и останалите още трима министри от действащото правителство, съм избрал заради това да има приемственост. Съобщиха ми за някои факти и програми, които вървят към приключване, и прецених, че по-добре да не се рискува да има трус в сектора, а да продължат и да завършат започнатото", коментира той.

За заместник-министрите Димитър Главчев заяви, че ще коментира след като излезе указът на президента за назначаване на служебното правителство