Новини

Петя Банкова е обвинена за участие в ОПГ

   
Петя Банкова е обвинена за участие в ОПГ

Петя Банкова - директор на Агенция "Митници" - е задържана за 72 часа и е обвинена за участие в организирана престъпна група. Това съобщи адвокатът ѝ Аделина Натина на излизане от сградата на Пето полицейско управление в София. От задържаните вчера 7 души в ареста остават още трима - соченият за контрабандист Никола Николов-Паскал и Марин и Стефан Димитрови от Хасково.

Заместникът на Банкова в Агенция "Митници" Людмил Маринов е освободен. Натина разказа за обвинението:

"Участвала в организирана престъпна група, като участник в групата, като групата се занимавала с търговия с влияние, подкупи контрабанда на акцизни стоки и контрабанда по принцип. Първият проблем е, че ние тези хора не ги знаем кои са. Вторият проблем, който е - от 08 август 2023 година г-жа Банкова е назначена в агенция "Митници". Тя до 8.08.23 година не е знаела къде се намира агенция "Митници". Граница е минавала като туристка. Тук въобще не говорим за каквото и да било. Обвинението граматически го разбираме, ама фактологически не го разбираме".

Според адвоката се прави опит да се спре работата на агенция "Митници".

"Кой не иска Митниците да работят в България и реално да влизат данъци и митни сборове? Кой иска да спре Петя Банкова наистина да работи?", попита тя. Служители на КПКОНПИ са споделили в неформални разговори с Натина, че днес е бил извършен обиск в дома на главния секретар на МВР Живко Коцев, който подаде оставка от поста по-рано през деня.

"Наистина разбрах, че му е правен обиск. Затова и при нас позакъсняха - заради обиска на главния секретар. Какво се случва с него? Много е вероятно и той да е задържан". Според Натина повдигнатото обвинение срещу Банкова е "пълно с фактологични грешки". 

Вчера, преди да бъде отведена в Антикорупционната комисия, Банкова допусна, че арестът ѝ има връзка с политическата ситуация в страната. Прокуратурата възнамерява в събота да внесе в Софийския градски съд искане за мярка за неотклонение "задържане под стража" за четиримата обвиняеми.