Новини

Посланик Мертен: България е лидер в регионалната сигурност

   
Посланик Мертен: България е лидер в регионалната сигурност

България е лидер в регионалната сигурност и ценен член на НАТО, заяви посланикът на САЩ у нас Кенет Мертен на форума “България - САЩ - НАТО: Съюзници в два века”, организиран от Атлантическия клуб.

По думите на посланика страната ни осигурява сигурността на източния фланг на алианса, както и на “стратегически важния Черноморски регион”. Мертен подчерта, че България е домакин на много съвместни учения и е “допринесла за ключови мисии на НАТО като мироопазващата в Косово и мисията за обучение в Ирак”.

В последните 2 години страната ни е домакин и на интернационална бойна група, която обединява над 1000 военни от 8 държави, включително САЩ.

Като отрезвителна за света определи руската инвазия в Украйна посланик Мертен. И напомни, че “свободата и демокрацията никога не могат да се приемат за даденост”.

“Членството на България в ЕС и НАТО бе не само вярна геополитическа посока на развитие, а дълбоко осъзнат избор на българския народ”, заяви председателят на парламента Росен Желязков.

Ако Украйна падне, това няма да е загуба само за нея, а за всички, категоричен е председателят на Атлантическия клуб Соломон Паси. И посъветва “всички сериозно да се замислим, преди да отхвърлим или не думите на френския президент Еманюел Макрон”, визирайки вероятно идеята на френския лидер Западът да прати войници в Украйна.

Според Паси България и Франция са двете страни, на които няма нужда да се обяснява какво е НАТО. Даде пример с “легендарните пръчки на хан Кубрат”, които не могат да бъдат счупени, когато са заедно, и посочи това за равно на мотото “Съединението прави силата”. Паси спомена и френския писател Александър Дюма и романа му “Тримата мускетари”, в който основен е девизът “Един за всички и всички за един”. “С известно литературно приближение може да кажем, че хан Кубрат и Александър Дюма са кръстниците на НАТО”, заяви Соломон Паси.