Анализи

Тагарев: Само една точка в управленската програма не е изпълнена

   
Тагарев: Само една точка в управленската програма не е изпълнена

Всички заложени точки в управленската програма са изпълнени, с изключение на една. Това каза по време на изслушване в ресорната парламентарната комисия министърът на отбраната в оставка Тодоров Тагарев. Въпросът, свързан с работата на министерството и резултатите от нея, беше зададен от председателя на комисията Христо Гаджев (ГЕРБ-СДС).

По думите на Тагарев единствената точка, която не е изпълнена докрай, а само частично, са промените в Закона за резерва на Въоръжените сили на Република България.

Тагарев изтъкна, че бюджетът за отбрана за 2024 г. е със 60% по-голям от този за 2022 г. Министърът в оставка уточни, че 180 млн. лв. като разходи за отбрана, но в централния бюджет, са предвидени за повишаване на заплатите за тази година. През април месец всички военнослужещи и служители от системата за отбрана ще получат увеличение, не по-малко от 10 %, към заплатите си, каза Тагарев и отбеляза, че от тези 180 млн. лв., 80% осигуряват това увеличение.

Ивелин Първанов от "Възраждане" каза, че тази година предстои едно солидно количество старши и висши офицери да излязат в пенсия, което допълнително ще задълбочи проблема с окомплектоването с команден състав. По думите му има една възможност, при която офицерите, които трябва да се пенсионират, могат да останат на служба още една година и това може да се повтори три пъти. Той попита Тагарев дали възнамерява да използва тази опция.

Тази опция я използваме за тези офицери, които не са се възползвали от правото на пенсия, за тези които са се, много рядко правим изключения, каза министърът в оставка. Той посочи, че се възползват от опцията да върнат обратно на служба офицери, които по някаква причина са напуснали. Тагарев коментира, че проблемът с офицерския състав не е толкова тежък, колкото този с войнишкия.

Относно договора за бойните машини „Страйкър" министърът в оставка обясни, че има известна неяснота, но те са внесли в парламента проект за инвестиционен разход. Този проект ще се изпълнява с три договора – един за машините, който вече сключихме, за артилерийските боеприпаси и трети за ракетното въоръжение, добави той. Тагарев каза, че тази година трябва да започнат разговорите за нов договор за боеприпасите, пише БТА.


Анкета

Зависи ли как ще гласувате от предизборната кампания на кандидатите?


Резултати