Новини

Камарата на частните съдебни изпълнители категорично подкрепя приемането на работещ Закон за фалит на физически лица

   
Камарата на частните съдебни изпълнители категорично подкрепя приемането на работещ Закон за фалит на физически лица
  google

Камарата на частните съдебни изпълнители е една от първите институции, които започнаха активно да работят за приемането на Закон за фалит на физическите лица преди повече от 6 години. В тази връзка не приемаме въвличането на КЧСИ в популистки и политически спорове, каквито се появиха в публичното говорене.

През цялото време КЧСИ е била последователна в своите виждания за нуждата от закон за фалит на физическите лица, които многократно е представяла на всички институции. През 2023 година именно КЧСИ организира единствената дискусия, посветена на законопроекта, в която участваха представители на адвокатурата, съда, синдици, неправителствени потребителски организации, Министерство на правосъдието, банковия сектор, преподаватели, Комисията за защита на потребителите и парламентарната Комисия по правни въпроси, лектори от Нидерландия и Балтийските държави, които представиха европейския опит. 

Представителите на КЧСИ винаги са били сред активните участници във всички работни групи, посветени на проектозакона с конструктивни предложния, които са качени на страницата на Народното събрание. Те се припокриват с вижданията на множество институции в съдебната система и специалисти. Всеки би могъл да се запознае с тях и да прецени доколко те са в интерес на обществото. 

КЧСИ е направила предложения, с които значително се опростява процедурата и се намаляват драстично разходите на длъжниците. Приемането на неработещ закон и въвеждането на тромава и изключително скъпо струваща за гражданите процедура, каквато е предложена в настоящия вариант на закона, само ще утежни положението на длъжниците и ще блокира съдебната система. 

Апелираме политическите партии да бъдат отговорни, като не допускат използването на тази чувствителна за обществото ни тема, както и включването на съдебните изпълнители в предизборна риторика.