Икономика

3 основателни причини да смените климатика си

   
3 основателни причини да смените климатика си
  google

Основната роля на климатика е да регулира температурата във вашето помещение, осигурявайки по-приятна и комфортна вътрешна среда. Но за да бъде максимално ефективен, този уред, също така, е важно да изпълнява и други функции, включително:

  • да намалява нивата на влажност във вашия дом;
  • да филтрира мухъл, прашец и други замърсители;
  • да работи тихо, без да причинява смущения за обитателите;
  • да бъде енергийно ефективен и щадящ за околната среда.

С течение на времето обаче, вашият климатик става по-малко способен да изпълнява тези „задължения“. Неговите компоненти започват да остаряват и да се износват, което може да доведе до редица проблеми, включително и до увеличаване на сметките ви за ток.

В такива случаи, е разумно да помислите за нов, по-ефективен и енергоспестяващ климатик. Съвременните модули на Daikin могат да бъдат добро решение, тъй като те са създадени да осигурят максимален комфорт, без да хабят излишна енергия. Освен това, климатиците Daikin на klimatici.bg, разполагат с редица интелигентни функции, които могат да допринесат за една по-здравословна вътрешна среда. Енергийната им ефективност е водеща функция, а комфортът, който ще получите няма да има нищо общо с предишните ви уреди за отопление. И всичко това само защото Daikin внедряват в продуктите си иновативни разработки плод на години изследвания и усъвършенстване на технологиите на отопление и охлаждане.

Време ли е да смените стария си климатик с нов?

Тук ще изброим 3 основателни причини, поради които може да искате да замените старата си климатична система с нова.

  1. Плащате по-високи сметки за ток

Старите климатици, особено тези без инвертор, могат да консумират от 30 до 50 % повече енергия, в сравнение с по-новите инверторни модели. Това несъмнено ще се отрази на сметките ви за ток.

С течение на времето, някои части, като например компресорът, се износват и стават по-малко ефективни, което води и до по-висока консумация на енергия.

Компресорът е „сърцето“ на една климатична система. Той движи хладилния агент между кондензатора и изпарителя, и гарантира, че изпарението и кондензацията на хладилния агент възникват, когато е необходимо.

При по-старите, обикновени климатици, компресорът работи на пълна мощност, за да достигне зададената температура. Това от своя страна, повишава и консумацията на енергия.

По-новите модели климатици обикновено имат вградена инверторна технология, която позволява на компресора да работи при променлива скорост. Тези устройства могат да регулират скоростта си въз основа на нуждите от охлаждане или отопление на помещението. Ето защо, те са и по-ефективни, когато става въпрос за пестене на енергия.

  1. Ремонтите сякаш нямат край

Често ли ви се налага да викате техник, за да поправи климатика ви? Има най-различни проблеми, които могат да възникнат при старите климатици и те могат да се проявят по различен начин в различните модули.

Някои отказват да изключат, или пък включват и изключват на всеки няколко минути. Други проблеми, включват течове на хладилен агент, които продължават въпреки ремонта. Хладилният агент е от решаващо значение за процеса на охлаждане и отопление, и течовете могат да попречат на способността на системата да функционира правилно.

Ако климатикът ви се поврежда често и сте изгубили броя на ремонтите, то може би е време да помислите за нов. Непрекъснатата подмяна на отделни части може да доведе до натрупване на разходи, а и няма гаранция, че други компоненти няма да се повредят скоро след това. Ето защо, е най-добре да инвестирате в нов, по-надежден и ефективен климатик. 

  1. Вашият климатик е на повече от 10 години

Средната продължителност на живот на повечето климатици за домашна употреба, е около 10 - 15 години. Ако вашият модул е на повече от 10 години, то най-добре да го замените с нов, вместо да опитвате да го ремонтирате.

С остаряването на системата, тя става по-малко ефективна и по-податлива на повреди, което води до чести ремонти и по-високи сметки за енергия.

Подмяната на вашия климатик с по-нов и по-ефективен модел не само ще ви спести пари от ток, но и ще направи вашия дом по-комфортно и приятно място за живеене.

Кои са най-високо оценените марки климатици?

Тук ще изброим някои от най-популярните марки климатици.

  • Климатици Daikin

Daikin е водещ лидер в климатичната индустрия. Това име е синоним на иновации, надеждност и удовлетвореност на клиентите. Компанията поставя силен акцент върху енергийната ефективност в дизайна на своите продукти. Новите модели климатици Daikin са спечелили сертификат Energy Star, което показва, че отговарят или надвишават строгите указания за енергийна ефективност, определени от агенциите по околната среда.

  • Климатици Mitsubishi Electric

Това е друга марка японски климатици, която има силно глобално присъствие. Климатиците Mitsubishi Electric често са предпочитани от потребителите, заради своята енергийна ефективност и тиха работа.

  • Климатици Fujitsu General

Fujitsu General е марка климатици, известна със своите мини-сплит системи. Тези системи са универсални и подходящи за различни приложения, осигурявайки ефективно отопление и охлаждане за домове, офиси и други пространства.

Как да направите правилния избор?

За да изберете правилния за вас и вашите нужди климатик, е важно да претеглите фактори като енергийна ефективност, технологични характеристики и специфични изисквания на вашето пространство. Инвестирането в нов, усъвършенстван климатик не само гарантира спестяване на разходи, но и превръща вашия дом в по-удобна и приятна среда за живеене.