Свят

Кустурица благодари на Путин за историческата справедливост в Украйна

   
Кустурица благодари на Путин за историческата справедливост в Украйна
  БТА

Сръбският режисьор Емир Кустурица благодари на руския президент Владимир Путин за "историческата справедливост" във връзка с водената война в Украйна и я определи като "борба за всички нас". Със своя резолюция ООН осъжда войната в Украйна. Заради инвазията на Русия в бившата съветска република Москва е обект на санкции от страна на ЕС и САЩ.

На среща с Путин в Кремъл Кустурица заяви:

"Искам да ви благодаря за вашата лична историческа справедливост, която ние славяните винаги сме имали. Това, което се случва в Украйна - това е борба за всички нас. Видяхме какво се случи с бандеровците в Хърватия, когато изгониха 230 000 сърби. Мисля, че тази аналогия е много важна за всички", отбелязва режисьорът.

Снимки: БТА

Руският президент отбелязва, че оценката на сръбския режисьор за войната в Украйна съвпада с неговата.

"Оценката ви днес, в това число и за трагичните събития в Украйна, напълно съвпада с моята. Това, което се е случило в Сърбия и това, което се случва сега между Русия и Украйна, възвеличаването, повдигането на пиедестал на фашистките елементи на миналото, даването им на нов живот в днешно време, това, разбира се, са много сходни явления, много си приличат", подчертава Путин.

Античовешката идеология на нацизма все още живее и се използва за геополитически цели, отбеляза още Владимир Путин.

При срещата си с президента Емир Кустурица е споделил плановете си да снима в Русия филма "Престъпление без наказание" по романа на Ф. Достоевски, както и няколко филма по произведения на руски писатели - Николай Гогол, Лев Толстой и Евгений Водолазкин. Според него така може да приключи режисьорската си кариера.

"Изкуството отразява реалния живот. И случващото се днес е само добре забравено минало, ето защо обръщането ви към историята, ми се струва, може да бъде интересно и продуктивно", подчертава Путин.

"Що се отнася до приключване на кариерата, струва ми се, за вас е рано е да се говори за това. Рано е да се говори... Вие сте направили толкова много. Струва ми се, че ще направите още немалко", отбелязва Путин.