Свят

Нидерландия дава 11 млн. долара на Украйна за разследване на руски военни престъпления

   
Нидерландия дава 11 млн. долара на Украйна за разследване на руски военни престъпления

Нидерландия е отделила 10 млн. евро (10,8 млн. долара) за подпомагане на Украйна при разследването на руски военни престъпления, заяви нидерландският външен министър Ханке Бруинс Слот по време на конференцията "Възстановяване на справедливостта за Украйна".

Събитието се проведе в Хага и беше председателствано от Слот, министъра на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба, нидерландския министър на правосъдието Дилан Йешилгьоз и европейския комисар по правосъдието Дидие Рейндерс. Над 60 държави бяха поканени да присъстват.

Преди две години Нидерландия създаде т.нар. група за диалог с цел координиране на международните усилия за постигане на справедливост за Украйна. Работата на групата се състои от четири "работни направления": международна подкрепа за Украйна, действия, предприети от регионални и международни институции, национални разследвания и инициативи за документиране от страна на групи на гражданското общество.

В изказването си на конференцията Слот отбеляза напредък и в четирите работни направления, особено в разследванията на руските престъпления, извършени срещу деца.

"Ние трябва да гарантираме, че работата ни може да продължи. За да укрепим капацитета и уменията за национални изследвания и разследвания, Нидерландия ще предостави 10 млн. евро за тази цел", заяви Слот.