Икономика

Месец до Великден: Какво ще сложим на трапезата и колко ще ни струва?

   
Месец до Великден: Какво ще сложим на трапезата и колко ще ни струва?

Един месец остава до най-големия християнски празник Великден у нас. Тази година той съвпада и с Гергьовден, а почивните дни около празниците са доста на брой. Какво ще сложи българинът на своята трапеза и олко ще струва това?

"Вече девети месец сме свидетели на трайно и устойчиво равновесие. Ако до края на миналата година го говорехме като една добре тенденция, то вече е установено състояние. Пазарът е добре захранен, логистичните вериги работят добре, нищо общо няма със ситуацията през 2023 година и в края на 2022 година. Пазарът се намести, загубите на никого не са изгодни и в крайна сметка се стигна до това, което е нормално", каза председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата Владимир Иванов в студиото на "България сутрин".
По думите му при даденото предлагане и търсене има абсолютно равновесие."Не беше така, когато се разместваха разходи. Разбира се, тези два конфликта могат да променят ситуацията, но да се надяваме, че няма да видим такъв тип промяна. Тя беше изцяло продиктувана от геополитическите конфликти. Измененията са в рамките на 0 или една стотна от индекса. Три седмици беше нагоре, сега сме свидетели, че четвърта седмица е надолу", допълни Иванов за Bulgaria ON AIR.

Гостът отбеляза, че винаги преди Великден има истерия как всичко ще поскъпне.

"Ще има отделни обекти, които ще си позволяват лукса да гонят високи ценови равнища, но при тази конкурентна среда много трудно ще реализират намеренията си. Трябва да сме информирани, когато пазаруваме и там, където виждаме прекомерни отклонения от цената, просто да не заплащаме", категоричен е председателят на ДКСБТ.

Владимир Иванов подчерта, че по отношение на зеленчуците и плодовете всичко е зависимо от климата: "Той върви доста добре, да си пожелаем да остане така. Има доста сериозно предлагане и от страна на наши традиционни доставчици. Очакват се добри реколти от българското производство. И ако времето върви така, ще видим понижаване на цените".

Гостът смята, че великденската добавка от 75 лв. на бедните пенсионери би стигнала точно да покрие една потребителска кошница, но трябва да се пазарува разумно.

Той даде и съвет откъде да си купим яйца и агнешко месо за празника.

"Нека хората внимателно да гледат продукта, който им се предлага, особено яйцата, да четат маркировката. Да не ги закупуват от места, които не са със санитарна пригодност, тъй като рискът никак не е малък. И нека да предпочетат българското яйце. А купуването на агнешкото месо може да е свързано с двата празника. Миналата година имаше доста отрицателни очаквания, доста се опитаха да напълнят с напрежение и с това колко скъпо ще е агнешкото. В един момент се оказа, че има хора, които не могат да си продадат месото", каза той.

Той добави, че разбира се, най-добре е агнешкото месо да се купи от производител.

"Има и магазини, които го предлагат на разумна цена, те не гонят свръхпечалби. "Ден година храни" никога не е бил добър принцип. Доста търговци се развиха, държат на репутацията си и няма да допуснат за ден-два да изгонят клиентите си", категоричен е Владимир Иванов.

Председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата разкри, че се наблюдава голям интерес към земеделското производство.

"Имаме големи проблеми от гледна точка на селското население и мотивирането да се занимават с това нещо. България има огромен аграрен потенциал, може да храним 40 млн. души. България ще произвежда все повече и повече, въпросът е да не дойдат да го правят чужденци. Да не говорим, че имаме такива природни дадености, чрез които може да произвеждаме уникални качества на определени продукти", подчерта експертът.