Новини

ГЕРБ-СДС: Терзиев да довърши започнатата борба с незаконното строителство

   
ГЕРБ-СДС: Терзиев да довърши започнатата борба с незаконното строителство

Позицията на столичните общински съветници от ГЕРБ-СДС относно незаконното строителство винаги е била категорична и последователна - то трябва да се премахва, защото законите важат за всички български граждани. Относно нашумелия в последните дни хотел в парк „Искър", незаконно изграден от Румен Гайтански, припомняме, че още през 2021 г. тогавашният кмет Йорданка Фандъкова и арх. Здравков издадоха заповедите за премахването на трите постройки. Това заявиха от ГЕРБ-СДС в своя позиция, разпространена до медии. 

Вчера започна премахване на имота на Румен Гайтански-Вълка край язовир „Искър". Катинарът на портата беше прерязан с флекс лично от директора на „Строителен контрол" към Столичната община Цветан Тодоров.

Ето какво още пише в позицията:

"Заповедите бяха обжалвани и окончателно спечелени от Столична община. Сега г-н Васил Терзиев има задължението да организира изпълнението на заповедта, съвместно с държавните институции. Професионалното и стриктно спазване на процедурата е задължително условие, защото поведението на другата страна досега ясно показва, че използват всяка една възможност за оспорване.

За нас е необяснимо поведението на структурите към Министерство на земеделието, които отказаха съдействие на служители на общината. Настояваме земеделският министър да разпореди незабавна проверка за случилото се в Югозападното горско предприятие. Обяснения очакваме и от кмета Васил Терзиев – каква предварителна организация е направил за премахването на обекта.

И министърът, и кметът дължат отговори как се стигна до тази пародийна ситуация, в която видяхме повредена техника на Столична община, възпрепятстване на процеса по събаряне.

Още преди седмица неслучайно по време на обсъждане на бюджета за 2024 г. неколкократно предложихме средствата за събаряне на незаконните строежи да се увеличат поне с 50%. Изрично посочихме обекта на язовир Искър като най-скъпия и обяснихме, че само там ще се изхарчат 80% от предложените от Терзиев пари в бюджета за 2024 г. Това налагаше да гарантираме достатъчно финансиране.

За съжаление, кметът не ни послуша. Поради тази причина докато общината не възстанови от фирмата на Гайтански разноските от 2.4 млн. лева, Столична община ще е способна да възлага 5 пъти по-малко от планираните за събаряне опасни и незаконни сгради в София.

Хронология на събитията:

Сагата започна през юни 2021 година, а победата на общината в казуса се дължи на волята на кмета Йорданка Фандъкова и отличната работа на арх. Здравков и екипа му. С три негови заповеди (заповед № РА-30-66 от 24.01.2022; Заповед РА-30-438/16.06.2021 г. и Заповед № РА-30-484/11.05.2022 г.) Здравков нареди премахването на общо 3 незаконни постройки, сред които ловен хотел с площ 3800 кв.м. и помощни сгради. Фирмата обжалва всички заповеди и водихме дълги и ожесточени битки на всички съдебни инстанции. В периода февруари-юни 2023 г. Върховният административен съд, като съд от последна инстанция, постанови три решения в полза на Столична община. След това от фирмата поискаха отмяна на две от тях - вероятно с цел печелене на време. С решения на ВАС от 5 февруари и от 6 март тази година общината окончателно спечели и трите дела след близо 3 години в съда. Решенията по казуса вече зависят изцяло от кмета Васил Терзиев!"