Шоу

Масова истерия в САЩ заради предстоящото слънчево затъмнение

   
Масова истерия в САЩ заради предстоящото слънчево затъмнение

Предстоящото пълно слънчево затъмнение, което се очаква на 8 април и ще може да бъде наблюдавано в САЩ, Канада и Мексико, предизвика масова тревога. Населението се запасява с храна, вода и гориво, а в някои щати ще бъде обявено бедствено положение. В извънредна ситуация е и Ниагара Фолс в Канада, където се очакват туристи.

С наближаването на явлението училищата в Източна Канада предприемат мерки, за да гарантират, че учениците няма да бъдат в училище по време на пълното слънчево затъмнение на 8 април, като отменят учебните занятия или избират ранното им прекратяване, съобщава bTV.

Те се опасяват, че децата могат да увредят очите си, като гледат директно към слънцето, или че тъмнината в средата на следобеда ще направи прибирането им у дома опасно. Според НАСА единственият момент, когато е безопасно да гледате слънцето без защита на очите, е по време на пълното слънчево затъмнение, или кратките моменти, когато Луната напълно блокира слънчевата светлина и не се вижда никаква слънчева светлина. Очаква се това да продължи между 3 и 4 минути на 8 април.

„Обявяването на извънредно положение укрепва инструментите, с които регионът разполага, за да гарантира здравето и безопасността на жителите и посетителите и да защити инфраструктурата при всеки сценарий, който може да възникне“, се казва в прессъобщение на регион Ниагара.

Ниагарският водопад, разположен на канадско-американската граница, е ключово място за наблюдение на затъмнението и много хора ще пътуват дотам само за да мога да видят явлението от едно от природните чудеса на Северна Америка. Кметът на град Ниагара Фолс в Онтарио - Джим Диодати, прогнозира най-високата посещаемост в града досега. Той очаква около до 1 милион души в сравнение с 14-те милиона, които обикновено го посещават през цялата година.

В САЩ също се обсъжда затварянето на учебни заведения и някои щати призоваха гражданите да се запасят с храна и гориво. Причината обаче не е апокалиптична, а за да се избегнат струпвания и опашки по пътищата и в затворените пространства.

От НАСА съветват да се носят сертифицирани очила за затъмнение в тези няколко минути и предупреждават, че слънчевите очила не могат да заместят очилата за затъмнение. Лещите на очилата за слънчево затъмнение са изработени от черен полимер или смола, наситена с въглеродни частици, което блокира почти цялата инфрачервена и ултравиолетова светлина. За разлика от тях слънчевите очила не блокират инфрачервената радиация.

Пътят на лунното затъмнение ще премине през градове и села в Онтарио, Квебек, Ню Брунсуик, Нова Скотия, остров Принц Едуард и най-големият канадски остров - Нюфаундленд.

Слънчевите затъмнения се случват само във фазата на новолуние, когато Луната се намира между Земята и Слънцето. По време на слънчево затъмнение Луната хвърля сянка върху Земята и закрива гледката ни към Слънцето. Въпреки че слънчевите затъмнения се случват толкова често, колкото и лунните, те всеки път се виждат от толкова малка площ на Земята, че е много по-рядко можем да ги наблюдаваме.

Явлението е толкова специално, защото пълно слънчево затъмнение ще може да се види отново на територията на САЩ едва през август 2044 г., а пръстеновидно затъмнение, при което Луната не може да закрие напълно Слънцето, ще се появи отново в тази част на света едва през 2046 г.


Анкета

Зависи ли как ще гласувате от предизборната кампания на кандидатите?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14