Новини

Сарафов, Цацаров, и Гешев отказаха да се явят на изслушване пред комисията за Нотариуса

   
Сарафов, Цацаров, и Гешев отказаха да се явят на изслушване пред комисията за Нотариуса
  БНТ

Изпълняващият функциите главен прокурор Борислав Сарафов няма да се яви на изслушване пред временната парламентарна комисия по казуса за проверка на факти и обстоятелства по казуса "Нотариуса", информира БНТ.

В писмо до председателя на комисията Никола Минчев Сарафов изтъкна, че след встъпването му в длъжност като главен прокурор са предприети активни действия по изясняване ролята на Мартин Божанов и негово нерегламентирано въздействие в служебната дейност на действащи магистрати.

Сарафов напомня за проверката, която възложи в Софийска районна прокуратура и призивите към ръководителя ѝ Невена Зартова да подаде оставка.

Изтъква и, че е възложил проверка на всички прокурорски преписки следз установена справка от 2020 г., установяваща „допуснати груби закононарушения“ от страна на наблюдаващите прокурори по двете досъдебни производства на Специализирана прокуратура, свързани с казуса „Осемте джуджета“.

"Бих искал да поясня, че съгласно чл. 84, т. 16 от Конституцията не разполагам с правомощия да предоставя детайлна информация по конкретни преписки и досъдебни производства.

Същевременно с оглед приетия от 49-ото Народно събрание Закон за изменение и допълнение на Конституцията, обн. в ДВ бр. 106 от 22.12.2023 г., правомощията на главния прокурор бяха ограничени в значителна степен и в качеството ми на и.ф. главен прокурор не разполагам с информация по относими към предмета на дейност на Комисията преписки и досъдебни производства", посочва Сарафов.

Той изтъква, че намирам за абсолютно неприемливо отправянето на неподкрепени с факти и доказателства коментари и обвинения към българските магистрати от страна на част от народните представители във формата на временната парламентарна комисия.

"В рамките на проведените до момента заседания магистрати бяха унижавани публично с цел постигане на лични, политически и други интереси. Нещо повече, някои от народните представители открито преминават границите на добрия тон и възпитание.

Убеден съм, че представляваната от мен институция ще даде отговор на поставените от обществеността и народните представители въпроси, като изнесените в публичното пространство факти ще бъдат проверени със средствата на наказателния процес и при спазване на принципите за обективност, всестранност и пълнота на разследването", се казва в писмото на Сарафов.

По информация на БНТ бившият главен прокурор Сотир Цацаров също е отклонил поканата да участва в изслушването пред парламентарната комисията по казуса "Нотариуса".

Преди дни стана ясно, че поканата е отклонил и бившият главен прокурор Иван Гешев, който е обяснил отказа си с ангажименти в чужбина.