Новини

Каракачанов: С помощта на Софийския университет група антибългарски учени искат да отрекат спасяването на българските евреи

   
Каракачанов: С помощта на Софийския университет група антибългарски учени искат да отрекат спасяването на българските евреи

„Утре, на 3 април, в Софийския университет „Свети Климент Охридски“ група „учени“ организира дискусия на тема „Патологията на едно честване. Същата тази групичка ревизионисти е широко известна на българската общественост с неуморните си опити да създава алтернативен прочит на българската история, с което на практика грубо се фалшифицира самата история на българския народ. В тази групичка присъстват лица, наричащи себе си учени, които твърдят, че българският език произлиза от македонския и че населението в Македония и Западните покрайнини не е българско, защото още през XIX век то имало аморфно национално съзнание и следователно България няма никакви основания днес да настоява за защита на човешките права на това население в днешна Република Северна Македония и Сърбия“, пише лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов във Фейсбук.

Ето и още подробности:

Целта на тази „научна“ дискусия, която те утре организират под покрива на Софийския университет, е да бъде отречена ролята на Царство България за спасяването на близо 50 хиляди евреи, български поданици, през Втората световна война и България да бъде наредена в редицата на виновните за провеждането на Холокоста в Европа. Не само посочена с пръст, а и осъдена да заплаща репарации като държава престъпник и убиец. За тези хора научните факти нямат значение. Няма значение и мнението на редица израелски учени и цялата общност на българските евреи, живеещи в Израел, които през последните 80 години изразяват своята признателност и благодарност към България и българския народ за спасяването на българските евреи.

За тези хора по-важното е да бъдат забелязани и вероятно щедро възнаградени за своя „научен“ принос в отцеругателстото.

Всъщност техният „научен“ принос не съществува! Всички тези идеи, с които те се опитват да клеветят България, вече са широко известни от пропагандата на Северна Македония и Сърбия в последните десетилетия.

Не си заслужава дори да се спираме на техните „научни“ открития, защото те са отдавна опровергани от фактите и документите, които съществуват в изследванията на цяла плеяда сериозни световни и български историци.

Не може да бъде опроверган и един прост факт. Нито един евреин, поданик на Царство България, не отива в лагерите на смъртта и не загива по време на Втората световна война! Нито един! И това се дължи на силата и волята на българския народ.

Дължи се на онази делегация от видни кюстендилски граждани, които пристигат в София – Владимир Куртев – член на ЦК на ВМРО, адв. Иван Момчилов и видния търговец Асен Суичмезов, които запознават своя съгражданин и подпредседател на парламента Димитър Пешев с въпроса.

Дължи се на онези 42 народни представители в парламента, начело с Димитър Пешев, които през март 1943 г. изпращат писмо до министър-председателя на Царство България, с което настоява за спиране на готвената депортация на евреите,

Дължи се на Светия Синод на БПЦ и на цар Борис III.

Българските евреи са спасени, но техните спасители след 9 септември 1944 г. са преследвани и репресирани. Владимир Куртев е убит без съд и присъда, повечето от 42-та народни представители, подписали писмото за спасяване на евреите, са съдени от Народния съд и някои са екзекутирани. Самият Димитър Пешев е осъден на 15 години строг тъмничен затвор и т.н.

Да, има нужда от допълнителна светлина за събитията от март 1943 г. и тя е за съдбата на онези българи, които застанаха  с имената и лицата си и спасиха евреите в България, а за благодарност бяха репресирани и забравени.

А относно утрешното мероприятие в СУ, което претендира да обсъжда патологията на честването на спасението на българските евреи преди 80 години – да, патология има! Патологията да мразиш и унижаваш собствения си народ! Патологията на българомразството!

Добре е ректорът на СУ „Св. Климент Охридски“ проф. Георги Вълчев да се замисли върху тези факти и като историк, и като ректор, и като българин да предотврати това кощунство, което се подготвя да се извърши под покрива на Алма матер.


Анкета

Зависи ли как ще гласувате от предизборната кампания на кандидатите?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14