Свят

Изборите в Турция: Тежка загуба за партията на Ердоган

   
Изборите в Турция: Тежка загуба за партията на Ердоган

Развръзка на политическата битка в Турция. Опозицията изпревари партията на президента Реджеп Ердоган с малко над един милион гласа на местния вот. Резултатите показват най-тежкото поражение за Ердоган и „Партията на справедливостта”. Той нарече загубата "не край, а повратна точка", информира Нова тв.

След оспорвани битки настоящите кметове на Анкара - Мансур Яваш и на Истанбул - Екрем Имамоглу затвърдиха позициите си и запазват постовете си. Опозиционната Народнорепубликанска партия спечели още 15 общини, сред които Измир, Бурса, Адана и курорта Анталия.

Часове след края на изборния ден Истанбул празнува, а новият стар-кмет Екрем Имамоглу обеща нов път за Турция.

„Истанбул ни отправи ясно историческо послание тази вечер - и на нас, и на властта. Народът сам избира и дава заповедите, а не само един човек. Отсега нататък държавата и демокрацията ще вървят с пълна сила напред”, заяви кметът на Истанбул Екрем Имамоглу.

В същото време президентът Ердоган призна загубата от столицата Анкара.

„За съжаление, не успяхме да получим резултатите, които искахме и на които се надявахме на днешните избори. 31 март не е краят за нас, а повратна точка. Народът на Турция изпрати посланията си към полиците чрез урните на тези избори”, каза Ердоган.

Поражението над партията на Ердоган е изненада за цяла Турция, заяви преподавателят по политология Берк Есен. А турското общество е дало ясно послание на управляващите.

„Мисля, че голяма част от турското общество каза: „достатъчно”. За първи път, за може би последните 44 години има такъв резултат”, заяви Берк Есен.
По думите му това е най-голямото изборно поражение в цялата кариера на Ердоган. „Управляващата партия изгуби по-голямата част от общините в страната и вече не е най-голямата политическа сила. Това може би ще накара Ердгоан да направи някои трудни решения, може би ще смени голяма част от лидерите в партията си”, каза преподавателят по политология.

Този вот рисува нов политически пейзаж в Турция, казва бившата журналистка Аху Юзюрт.

„Имаше много скептицизъм относно демокрацията в Турция, че нищо няма да се промени, дори и да отидеш и да гласуваш. Всичко това обаче сега отиде в коша. Всички вече имат доверие в урните и в това, че демокрацията я има”, каза Юзюрт.

Със сигурност обаче предстоят трудни времена за Ердоган и неговата партия, ако опозицията успее да се справи с управлението на местната власт, казват анализаторите.

„В следващите няколко години сигурно ще се опита да стабилизира икономиката, за да получи отново подкрепа. Но ако не успее ще бъде изправен пред доста трудна политическа битка на следващите президентски избори”, заяви Берк Есен.


Анкета

Зависи ли как ще гласувате от предизборната кампания на кандидатите?


Резултати