Икономика

Зам.-кметът по финанси на СО: С този бюджет даваме властта на хората

   
Зам.-кметът по финанси на СО: С този бюджет даваме властта на хората

След приемането на бюджета на София за 2024 година стана ясно, че кметът, председателят на Столичния общински съвет и общинските съветници са с 300% увеличение на заплатите. На този фон – за медицинските сестри не е определено вдигане на заплатите, шофьорите са с 15% повишение, а артистите с 20%.

„За нас е важно хората в столицата да получават достойно възнаграждение за труда си. Увеличихме заплатите в администрацията, в транспорта, в културата и в здравеопазването. Това са системно натрупвани проблеми, на които ние намирахме решение през последните месеци. И да, заплатите на общинския съвет и на кмета се вдигат, но това не се е случвало от десетилетие”, заяви зам.-кметът по финанси и здравеопазване на София Иван Василев.

Той посочи още, че възнагражденията на общинските съветници в бордовете са премахват. „До момента е имало два вида съветници – такива, които получават 1 300 лв. и които получават над 4 000 лв. С това решение става ясно, че няма да има по-привилигировани сред тях”, допълни Василев.

Основният акцент на бюджета са инвестициите в София – над 720 млн. лв. „Това са над 40 детски градини, два многоетажни паркинга, продължаваме изграждането на ключови булеварди и връзките със Северната скоростна тангента”, подчерта зам.-кметът.

„Отделно сме заделили средства за проектиране, за да продължи изграждането на ключово важни обекти”, обясни Василев.

Според думите му са предвидени средства и за кварталите, които са претърпели и увеличение.

„С този бюджет даваме властта на хората. Ще бъдат дадени 200 хил. лв. за всеки един район, за да имат гражданите властта да решават проблемите си”, посочи той.