Свят

Германия либерализира пазара на канабис

   
Германия либерализира пазара на канабис

Германия либерализира пазара на канабис, декриминализирайки от днес притежанието на малки количества, информира ДПА, цитирани от БТА.

Като втора стъпка, от 1 юли ще бъде разрешено да се създават "канабисни клубове", които да отглеждат канабис за лична употреба на членовете си.

Законодателството, важен проект в програмата за реформи на канцлера Олаф Шолц, бе одобрено от долната камара на германския парламент (Бундестага) през февруари, a в края на март - и от горната камара (Бундесрата), допълва "Ал Джазира".

Легално става придобиването на до 25 грама марихуана дневно или максимум 50 грама месечно за лична употреба чрез регулирани асоциации, както и отглеждане на до три растения у дома. За лица под 21 години количеството е ограничено до 30 грама.   
      
Германски жители на възраст над 18 г. от 1 юли ще могат да се присъединяват към "канабисни клубове" - организации с нестопанска цел с максимум 500 членове. Разходите на клубовете ще бъдат покривани от членски внос, чийто размер ще зависи от количеството марихуана, употребявано от съответния член.

Новият режим прави германското законодателство за канабиса едно от най-либералните в Европа, отбелязва "Ал Джазира".