Анализи

Асен Василев: Мафията е това, което се скри зад 4 дами

   
Асен Василев: Мафията е това, което се скри зад 4 дами

Мафията е този или тези, които са я накарали (Мария Габриел - б.р.) да направи това действие. Трябва да питате нея коя е мафията. Мафията е това ти да се скриеш зад 4 дами и да ги накараш да вкарат списък с несъгласувани министри при президента. Не знам дали Борисов е сам е взел тези решения, дали цялата тяхна изпълнителна комисия, дали е имало други. Не знам как се взимат решенията в ГЕРБ. Това каза финансовият министър в оставка и съпредседател на "Продължаваме промяната" Асен Василев в предаването на "На фокус" по Нова тв.

Според Асен Василев е имало влияние от друга политическа сила, но това били само предположения. 

Попитан дали смята Мария Габриел за независим човек, той заяви, че според него "да внесе при президента папка с имена, без да е питала министрите, и без да ги е съгласувала с нас, да каже: "Аз изпълних мандата", и да не каже, че не е питала министрите и нас - не мисля, че това е действие на независим човек". 

По думите му един от по-политическите натоварени избори е да избереш човек, който е бил председател на НС от една основните политически сили, каза той по отношение на Димитър Главчев, който бе посочен от президента за кандидат за служебен премиер. 

Попитан дали твърдението му е въпреки противопоставянето на Бойко Борисов шефът на Сметната палата да е посочен за служебен премиер, Асен Василев отговори: "Нека да кажем, че противопоставянето е леко проформа. Мисля, че сме видели достатъчно добри театрални заложби".

Министърът на финансите в оставка обясни и за срещата си с лидера на ГЕРБ преди няколко седмици по време на инфрактните преговори с ПП-ДБ.

Срещата беше в по-миналия петък. Имах 4 пропуснати обаждания от г-н Борисов рано сутринта, след което се свързахме. Имахме среща в Народното събрание, която беше много истинска. Разговорът тръгна оттам как може реално да придвижим държавата напред. И аз попитах: "Това, което пише в споразумението, казва нещо много лесно и елементарно - в съдебната - ВСС, в регулаторите, в службите, не трябва да има предварително уговорен мач, играта трябва да е честна. Това са правилата. Готови ли са ГЕРБ да няма предварително уговорени победители в конкурсите. В интерес на истината, това, което каза Борисов, е "може би". Не каза "не", не каза "да", каза "може би", разказа Асен Василев.

По отношение дали би било грешка сегашният вътрешен министър да Калин Стоянов да остане на поста и в служебния кабинет, Василев отговори, че той не се е справил с организирането на честни избори. 

В съвременната ни история има един министър на вътрешните работи, който успя да ограничи купения вот и машинациите на изборите - той се казва Бойко Рашков. На последните избори с министър Калин Стоянов видяхме две неща - над 20% невалидни бюлетини и масово купуване на гласове. Очевидно, че той не се справи със задачата да се организират честни избори, каза още Василев. И допълни, че има притеснения да не се направят отново манипулации на изборите. 

"Искам да припомня на г-н Борисов - когато ГЕРБ загуби изборите през юли и ноември 2021 г, нямаше министерство на електронното управление. То беше създадено за първи път в кабинета "Петков". Машините тогава ги управляваше "Информационно обслужване" с ръководител Ивайло Филипов, който е десета година там. Ако някой мисли, че някой е манипулирал машините, организацията, която се занимава реално с изборите, е "Информационно обслужване". Ръководителят е назначен преди 10 години от ГЕРБ и не е сменян нито по време на служебните кабинети на Радев, нито в кабинета "Петков", нито по време на кабинета "Денков", каза още той. 


Анкета

Зависи ли как ще гласувате от предизборната кампания на кандидатите?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14