Икономика

София с рекордните 2,63 млрд. лв., а в тях са 58 млн. от опозицията и граждани

   
София с рекордните 2,63 млрд. лв., а в тях са 58 млн. от опозицията и граждани

София ще харчи през тази година рекорден бюджет от над 2,63 млрд. лв. Най-важният документ за града мина с 45 гласа “за”, а 15 съветници гласуваха “против” на заседанието на Столичния общински съвет. Очаквано подкрепа дойде от “Синя София” и отцепниците от “Възраждане”. Изненадата обаче бе от ГЕРБ-СДС, които с много критики подкрепиха бюджета и така това е финансовата рамка, минала с най-много гласове през последните години. Мотивът им бе, че това е 95% бюджетът на Фандъкова, а и 15 г. са управлявали София и не могат да спрат ключови проекти.

След редица предложения на политическите сили и граждани той нарасна с над 59 млн. до 2,63 млрд. лв. В тях влизат и още 300 000 лв. за интеграция на деца със синдрома на Даун, 210 хил. лв. за училищни рампи в помощ на деца със специални потребности в 22 училища, 1,2 млн. вместо 161 000 лв. за строеж на детска градина в “Дружба 2”.

“Допълнително 8 млн. лв. са насочени за финансиране на общинските лечебни заведения за дейности, които не са включени в здравното осигуряване. 5,4 млн. още са предвидени за ремонти в сгради на детски градини и училища. Отделно допълнително 3,2 млн. ще бъдат насочени за изграждането на две нови училищни спортни зали”, изброи кметът Васил Терзиев. Той благодари за подкрепата. “Това е бюджет, който е за София, не е за нас. Ние ще работим, за да покажем на софиянци, че колективно може да направим добро за този град въпреки дискусиите и ескалацията от време на време. Това е стъпка, която показва отговорно отношение от общинския съвет.

Започнахме с много родилни мъки,

едва избрахме председател, но се надявам за този мандат всички ние да направим възможно най-много добри неща за града, каза още кметът.

В бюджета ще има 1 млн. лв. повече за видеонаблюдение и разширение на системата от камери, както и за придобиване на съоръжения и машини в областта на превенцията и сигурността. 5 млн. лева ще бъдат вложени и за придобиване на земя.

Около 1,1 млрд. от бюджета се предоставят от държавата, те са предимно за издръжка на персонала в детските градини и училищата.

Заделени са 5,3 млн. за граждански бюджет, чиито приоритети ще определят софиянци. Хората сами ще избират къде да отидат по 200 хил. за всеки район и още 500 хил. за общо за града.

Собствените приходи - данъци, такси, глоби, продажба на общинско имущество, ще са около 938 млн. лв.. Миналата година бяха с 2 млн. повече. Няма да се променят данъците и таксите.

Капиталовата програма е за 611 945 670лв. и към нея ще се добавят още 100 млн. от държавния бюджет. Включени са важни инфраструктурни обекти, които ще подобрят условията във всички столични райони. Предвидено е строителство или разширение на 40 детски градини и два многоетажни паркинга.

“Бюджетът няма как да бъде изпълнен в този вид и не отговаря на нуждите на гражданите. Подкрепихме го, защото София да остане без бюджет - това щеше да е абсолютно безпрецедентна ситуация

в историята на нашия град”, каза Димитър Вучев от ГЕРБ-СДС. Съпартиецът му Георги Георгиев обясни, че това “е един рециклиран бюджет - 95% той съвпада с този на г-жа Фандъкова”.

От “Синя София” пък подкрепили, защото много от техните проекти и предложения са намерили място в бюджета. “Слабост е, че кметът не предлага управленска програма”, критикува обаче проф. Вили Лилков.

“Сглобката на национално ниво се прехвърли и на местно. Бледорозовата сватба вече е факт! Да им е честито!”, обяви шефът на групата на “БСП за България” Иван Таков. От ИТН също обясниха, че в бюджета липсва управленска програма за следващите 4 г., бил само сбор от приходи и разходи. 9100 лв. ще е заплатата на кмета на София, а заместниците му ще вземат 7280 лв.

Три пъти по-високи ще са и възнагражденията на общинските съветници

Само две минути бяха нужни на общинските съветници в София, за да си вдигнат заплатите на 5733 лв. Това е три пъти повече от сегашните им възнаграждения.

От 1 април заплатата на кмета Васил Терзиев ще стане около 9100 лв., а по този начин ще се повишат и тези на заместниците му, районните кметове и общинските съветници. Предложението бе прието без никакви дебати, като “за” гласуваха 55 съветници, а двама се въздържаха. През февруари заплатата на кмета беше 3014 лв. Васил Терзиев всеки месец я дарява, като за себе си оставя символично 1 лев. Шефът на СОС Цветомир Петров пък ще получава 8190 лв.

Основната заплата на заместник-кмет ще е 7280 лв. Толкова ще е и тази на кметовете на райони. Заместник-кмет на район пък ще получава 4732 лв. Заплатата на кмет на кметство ще е 2730 лв., а на кметските наместници 1774 лв.

Общинските съветници вече няма да получават възнаграждения, че участват в бордовете на общинските специализирани органи. На месец това струваше на бюджета 95 хил. лв. 

По-евтини карти за ученици и студенти

68 000 ученици и студенти ще могат да си купуват по-евтини карти за градски транспорт от 1 май. Това предложение на ГЕРБ-СДС бе прието от СОС. Намалението на месечните карти е от 20 лв. на 15 лв. за ученици и студенти, от 35 на 15 лв. за докторанти. Годишната карта за всички линии за ученици и студенти ще падне от 200 на 180 лв. Тези по-ниски цени важаха до края на 2023 г., като държавата компенсираше разликата. Поради тримесечния блокаж на работата на новия СОС продължаването на по-евтините карти не можеше да се гласува. 

Нова блокада в “Слатина” заради строежа на метрото

Движението в столичния район “Слатина” ще бъде още по-затруднено от ново затваряне на пътни участъци заради строителството на метрото. От 1 април ще бъде частично затворено едното платно на бул. “Шипченски проход” - от бул. “Асен Йорданов” до ул. “Иван Димитров - Куклата”. Блокадата ще е до 30 септември. От няколко месеца затворена е ул. “Гео Милев”. В момента ограничения има и в “Младост 1”, където ще е крайната станция от отклонението на третата линия на метрото.


Анкета

Зависи ли как ще гласувате от предизборната кампания на кандидатите?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14